Επειδή ζω στην Ελλάδα

Επειδή ζω στην Ελλάδα:
– Πρέπει να δίνω το 40% του μισθού μου στο κράτος και στο κρατικό ταμείο που δεν χρησιμοποιώ.
– Πρέπει να πληρώνω γιατρό και φάρμακα από την τσέπη μου διότι οι γιατροί που υπάγονται στο ταμείο μου δέχονται ραντεβού δύο μήνες μετά.
– Πρέπει να δίνω “φακελάκι” στον γιατρό για να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην με σκοτώσει.
– Πρέπει να πληρώσω για το παιδί μου φροντιστήρια ώστε να μπει στο πανεπιστήμιο.
– Πρέπει να σκεφτώ εναλλακτική λύση για το παιδί μου, να το στείλω για σπουδές στο εξωτερικό για να μην σπουδάσει στα εξαθλιωμένα και υποβαθμισμένα ελληνικά πανεπιστήμια.
– Πρέπει να εργάζομαι σε δύο δουλειές πληρώνοντας εφορία και ταμεία για να επιβιώσω.
– Πρέπει ως πολίτης να αγοράζω ρούχα και παπούτσια με φόρο 21% επί πλέον.
– Φοβάμαι μην αρρωστήσω και αναγκαστώ να υποστώ την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις του υγειονομικού συστήματος.
– Αναγκάζομαι να παίρνω, τρένο, λεωφορείο και μετρό και να φτάνω στη δουλειά μου μετά από 2 ώρες επειδή εδώ και έναν χρόνο γίνονται έργα στον ΗΣΑΠ.
– Αναγκάζομαι να κοιτάζω κάτω όταν περπατάω για να μην πέσω σε καμιά λακούβα ή να μην σκοντάψω σε ένα από διαλυμένα πεζοδρόμια της πόλης μου.
– Δέχομαι πως δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου στα δικαστήρια και δεν μηνύω τον κλέφτη, τον δολοφόνο.
– Θεωρώ φυσιολογικό να κλέψει ο πολιτικός. Το αντίθετο με εκλπλήσσει.
– Θεωρώ φυσιολογικό όλες οι κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες να είναι διεφθαρμένες.
– Πρέπει να δέχομαι την αργοπορία του υπουργείου εσωτερικών να εκδώσει την πράσινη κάρτα του άντρα μου δύο εβδομάδες πριν λήξει.
– Ξέρω πως οι πλούσιοι και οι ισχυροί δεν τιμωρούνται για τα εγκλήματά τους, ενώ οι φτωχοί τιμωρούνται και χωρίς να έχουν εγκληματίσει.
– Δεν έχω απολύτως καμία εμπιστοσύνη στην πολιτεία, την αστυνομία, το δήμο.
– Ξέρω πως η μόνη στιγμή που νιώθω πως το πολίτευμα της χώρας μου είναι δημοκρατικό είναι όταν ψηφίζω μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
– Θεωρώ φυσιολογικό να αυξάνονται τα προϊόντα λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της ανατίμησής τους. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν καρτέλ.
– Πρέπει να ανέχομαι πως η πολιτεία θεωρεί την δολοφονία και τον βασανισμό ενός ζώου ως πταίσμα. Η αστυνομία δε, δεν ασχολείται.
– Πρέπει να προσέχω να μην καταλήξω στη φυλακή επειδή ήμουν σε διαδήλωση όπως ο Μάριος Ζ και ο Θεόδωρος Ηλιόπουλος.
– Πρέπει σε διαδηλώσεις να στέκομαι μακριά από ζαρντινιέρες, πόρτες και σκάλες.
– Πρέπει καθημερινά να αγωνίζομαι και να υπενθυμίζω στην εξουσία τα συνταγματικά και εργασιακά μου δικαιώματα.
– Θεωρώ φυσιολογική την αγένεια των συμπολιτών μου καθημερινά.
– Δεν πιστεύω ό,τι βλέπω στα τηλεοπτικά κανάλια.
– Νομίζω πως ζω σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, ενώ βαθιά μέσα μου ξέρω πως ζω σε μία παρικμασμένη, διεφθαρμένη χώρα.
Συνεχίζεται…

  11 comments for “Επειδή ζω στην Ελλάδα

 1. tug
  April 17, 2010 at 5:57 pm

  Ξέρεις πόσο καιρό θέλω να κάτσω να γράψω ένα τέτοιο άρθρο και όλο κατι γίνεται; ε τα είπες όλα.. σε λατρεύω κι ας μην σε ξέρω. χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι να νιώθουν τα ίδια κι ας μην τους γνώρισες ποτέ. σε κάνει να μην νιώθεις μονος

 2. Berry
  April 17, 2010 at 6:03 pm

  Kudos! συμφωνώ απόλυτα. Πώς θα τα αλλάξουμε είναι το επόμενο βήμα αλλά ο κόπρος έχει γίνει βουνό και θέλει υπεράνθρωπες προσπάθειες…

 3. Νικόλας
  April 17, 2010 at 6:28 pm

  “Πρέπει να δίνω “φακελάκι” στον γιατρό για να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην με σκοτώσει”
  Έτσι διαπλεκόμενο που είναι το σύστημα γιατρός-νοσοκομείο-φαρμακευτικές δώσεις δε δώσεις φακελάκι άσχημα την έχεις. Ίσως η απειλή να είναι πιο αποτελεσματική. Εκεί έχω καταλήξει. Νά ‘χεις έναν δικό σου άνθρωπο να πιάσει το γιατρό και να του πει “σ’ έχω σε στενό μαρκάρισμα και περιμένω με την πρώτη σου μ@λακία να σε γ@μήσω”

  “Πρέπει να προσέχω να μην καταλήξω στη φυλακή επειδή ήμουν σε διαδήλωση όπως ο Μάριος Ζ και ο Θεόδωρος Ηλιόπουλος”
  Μα ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα. “Είδες τι έπαθε ο άλλος χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτά θα πάθεις κι εσύ κι ας διαδηλώνεις ειρηνικά”

  “Αναγκάζομαι να κοιτάζω κάτω όταν περπατάω για να μην πέσω σε καμιά λακούβα ή να μην σκοντάψω σε ένα από διαλυμένα πεζοδρόμια της πόλης μου”
  Μα καλά τώρα μιλάς η κακλαμάνης? Αφού προσλαμβάνονται δημοτόμπατσοι γαι να βαράνε τους μαυρούκους, που έγνοια για πεζοδρόμια. 😛

 4. Mary
  April 17, 2010 at 6:47 pm

  “Δέχομαι πως δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου στα δικαστήρια και δεν μηνύω τον κλέφτη, τον δολοφόνο.”:
  Ε, όχι λοιπόν δεν το δέχομαι! Και πάω κόντρα στο διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα που χρηματίζεται για να αλλάζει αριθμό στο πινάκιο με τις υποθέσεις… και αδικήματα να παραγράφονται!
  Πάω κόντρα και παίζω το παιχνίδι τους, περιμένοντας έως και 10 χρόνια να τελεσιδικήσει η υπόθεση!
  Σφίγγω τα δόντια και οπλίζομαι με θάρρος, θράσος, επιμονή και υπομονή για να δηλώνω παρούσα σε όλες τις δικαστικές συνεδρίες που θα ακολουθήσουν… και όλα αυτά γιατί;
  Μα για το αυτονόητο. Για τη δικαίωση. Για την τιμωρία του ενόχου που στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή.
  Για να διασφαλίσω ότι θα περιοριστούν τα ιατρικά λάθη και ότι οι γιατροί θα συνεχίσουν να ασκουν την ιατρική με την υπευθυνότητα και το άγχος του ειδικευόμενου και όχι με την “αυθεντία” και την έπαρση του καταξιωμένου λόγω ηλικίας γιατρού.

 5. Νίκος
  April 17, 2010 at 7:10 pm

  Γεια χαρά,

  Γενικά συμφωνώ. Θα είναι όμως δίκαιο να πω ότι, μετά από χρόνια σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα-μοντέλο, επιστρέφω με ενθουσιασμό στην Ελλάδα (για να μείνω μόνιμα), από την οποία έφυγα βρίζοντας. Δεν νομίζω ότι ξέχασα, απλά η Ελλάδα έχει άλλα καλά που τείνουμε να μην τα βλέπουμε. Ίσως και να πρέπει να μην τα βλέπουμε, για να μην καθυσηχάζουμε και αφήνουμε τα κακώς κείμενα στην κατάστασή τους.

  Επίσης να πω ότι οι Έλληνες γιατροί είναι (από πλευράς κατάρτισης) πάρα πολύ καλοί. Οι παθογένειες του συστήματος είναι διαφορετικό πρόβλημα. Στο λέω εκ πείρας: εδώ χρειάστηκα γιατρό, πήγα σε φίρμα και παραλίγο να μου αφήσει μόνιμο πρόβλημα κάνοντας λάθος διάγνωση.

 6. April 20, 2010 at 4:29 pm

  “Πρέπει να δίνω το 40% του μισθού μου στο κράτος και στο κρατικό ταμείο που δεν χρησιμοποιώ.”

  Συγνώμη για να μην γράψω στα ελληνικά, αλλά δεν κατέχω αρκετά την γλώσσα για να εξηγήσω αυτό.

  It’s a wide-spread misconception in Greece that all of a sudden we have to pay 40% taxes on our income. That is simply not the case. Even if you would make 20 million € a year, you would still only pay 7.991.593€ in taxes which is still short of 40% (39.96% to be exact).

  It’s very easy to explain: you only pay 40% taxes on the amount over and above 75,000€ income. Nobody pays 40% taxes, literally nobody, because for the segment below 75,000€ you pay far less than 40%, and thus the total taxes on your income, no matter how high, can never reach 40%.

  As another illustration, if you make 30,000€ a year, you pay a maximum of 4,478€ or 14.93% taxes on those 30.000€. Most probably in practice you would pay less, since there are certain deductions. Similarly, if you make 22,000€ a year, you’d pay 2,159.16€ in taxes, that’s 9.81%. Taxes in Greece must be among the lowest of all EU countries.

 7. Cyberella
  April 20, 2010 at 6:07 pm

  @Oriste θα συνεχίσω κι εγώ στα Εγγλέζικα 😛
  Dude, I said the following: “Πρέπει να δίνω το 40% του μισθού μου στο *κράτος* (a.k.a. taxes) και στο κρατικό ταμείο (health care and pension) που δεν χρησιμοποιώ.”
  The government’s taxes are like 24% (last year) – 20% (this year) for a yearly income 15.000 euros.
  Every month the government takes that 20% the other 20% goes for health care and for a 800 euros per month pension.
  I just think that you misunderstood.
  :)

 8. April 21, 2010 at 12:45 pm

  Η Ελλάδα είναι μια δύσκολη χώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προσθέτοντας το 130% εγκληματικότητας στη πρωτεύουσα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την εχθρικότητα του περιβάλλοντος μας και απορροφούμε παθητικά πλέον τα χίλια στραβά της κοινωνίας μας. Παρατηρώ ότι δεν υπάρχει πουθενά μα πουθενά ανάπτυξη γύρω μας. Σε κανένα τομέα. Υγεία, παιδεία, ασφαλιστικό, τουρισμός…. όλα τη κάτω βόλτα. Που να επενδύσουμε το μέλλον μέλλον μας; Είμαι 21, ξεκινησα να εργάζομαι ως freelance, με ΤΕΒΕ απ’τον Ιανουάριο, έχω δώσει πάνω απο 600 ευρώ και ακόμα δεν είμαι ασφαλισμένος. Μετά το τετράμηνο μου λένε. Δίνω 21% φπα, 20% παρακρατήσεις, δε μου μένει και τίποτα. Η εύκολη λύση είναι να σηκωθώ να φύγω. Πλέον έχει γίνει η μόνη λύση.

 9. April 21, 2010 at 2:11 pm

  δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα. κρίμα για το τέλος αυτής της χώρας (τουλάχιστον υπο την ιδιοκτησία Ελλήνων).

  κρίμα γιατι όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την οικονομική κρίση. μακάρι να ειχαν αλλα δεν έχουν. ακόμη και κρίση αποτέλεσμα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης ειναι.

  την Ελλάδα που τόσο αγαπώ αφήνω και την τοποθετώ μέσα μου πιά σαν άλλον έναν προορισμό διακοπών δουλεύοντας και ζώντας αλλού.

 10. April 21, 2010 at 9:29 pm

  I apologize for misunderstanding about the social security premiums (κρατικό ταμείο), I did indeed not understand what was meant by that term and assumed it was another instance of the tax office. Thanks for setting me straight.

  However, you only pay 18% taxes (last year was 25% for salaried and 27% for self-employed) on the segment between 12.001 and 16.000€. If you make 16.000€ annually, you pay 719,64€ taxes in total, which is 4,50% of your annual income, not 20%.

  Everybody (self-employed and salaried) with an annual income under 32.000€ pays LESS taxes under the new system, compared to last year. See http://public.iwork.com/document/?a=p17871363&d=Greek_Income_Tax_2010.numbers for a complete overview of all income levels with comparison of old system and new.

  It’s not the tax height that is the problem in Greece. Believe me, I’ve worked in 3 other euro-countries and taxes in Greece are very favorable compared to those. That said, it’s a whole different matter how that tax money is used in Greece…

 11. Cyberella
  April 21, 2010 at 9:53 pm

  @oriste Totally agree about the fact that we have the lowest taxation rates.
  Although we pay taxes each month.
  That 20% is payed each month by employer or the free lancer, or some business.
  I won’t exclude the factors that can get you a partial taxes refund (though it has become very rare in those times).
  Now there is the “other side”.
  In New Zealand, every citizen pays 60% of their paycheck each month.
  But, those New Zealanders have free transportation, free (and great) schools, free child care, free (an awesome) health care and more (which I cannot recall at this moment 😛 )
  I would give like 20% more of my salary to have those civil services.
  But it will never happen dude, cause “I live in Greece” 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Απόδειξε ότι είσαι άνθρωπος *