Μαθήματα δημοκρατίας από τους Ισπανούς “Acampada” στο Θησείο

Πέμπτη μέρα της συζήτησης των Ισπανών που μεταφέρθηκε στο Θησείο και σύμφωνα με φίλους που παραβρέθηκαν και τις πέντε ημέρες, ο κόσμος αυξάνεται σημαντικά.

Πρώτη φορά βρέθηκα στη συζήτηση.

Οι Ισπανοί σαφέστατα πιο ώριμοι κι από αρκετούς υποτίθεται σοφότερους μεσήλικες που γνωρίζω, συντόνιζαν τη συζήτηση.

Ο καθένας σήκωνε το χέρι και όταν ερχόταν η σειρά του να μιλήσει ο συντονιστής μετέφραζε στα Ισπανικά – ή Ελληνικά – την ομιλία.

Όλες οι γνώμες και τα σχόλια μεταφράζονταν.

Δεν υπήρχε καμία απολύτως διάκριση.

Κάποιες στιγμές που παραλίγο να συμβεί το γνωστός διάλογος του όχλου, οι Ισπανοί έδειξαν αυστηρότητα και με έκπληξη διαπίστωσα πως όλοι με σεβασμό σιώπησαν.

Τι εισέπραξα από την ημέρα αυτή:

Ο κόσμος προσεγγίζει τη συζήτηση αυτή είτε από κάλεσμα, είτε από περιέργεια, είτε επειδή ήταν περαστικός στο δρόμο και του τράβηξε το ενδιαφέρον.

Οι Ισπανοί είναι πολλές σκάλες πιο πάνω από τους ντόπιους μιας και πέρα από το γεγονός ότι συντόνιζαν εκπληκτικά τη συζήτηση μας οργάνωσαν – όσοι επιθυμούσαν να συμμετέχουν – σε ομάδες.

Σχολίαζαν το ύφος της συζήτησης, αν έχουν δηλαδή ειπωθεί ξανά οι προτάσεις του ομιλητή και μας έδωσαν νέο θέμα για σήμερα.

Αυτά τα νεαρά και όμορφα παιδιά μας διδάσκουν πως να συνειδητοποιήσουμε σταδιακά, μας βοηθούν να ζυμώσει μία ιδέα πέρα από πολιτικές, κομματικές πεποιθήσεις του καθενός.

Στη χθεσινή συνάντηση παρουσιάστηκε η ανάγκη συζήτησης ενός μανιφέστου για τη χώρα μας.

Μας ζήτησαν τα προβλήματά μας, αυτά που κουβεντιάζουμε με τους συναδέλφους στο τσιγάρο, ή στις καφετέριες, να τα λέμε εκεί!

Έχουμε δρόμο μπροστά μας όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε πως πλέον δεν ζητάμε από το κράτος, τη δικαιοσύνη, την Ευρώπη αλλά πρέπει να κατακτήσουμε συλλογικά και ο καθένας μέσα του την πραγματική δημοκρατία, αλλά και πως να αποβάλλουμε το “εγώ” μας.

  2 comments for “Μαθήματα δημοκρατίας από τους Ισπανούς “Acampada” στο Θησείο

  1. May 25, 2011 at 11:59 am

    Συμφωνώ απόλυτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Απόδειξε ότι είσαι άνθρωπος *