Κουκούλα στην Ελεύθερη Έκφραση

Τα έχουμε πει για την ανωνυμία στο διαδίκτυο, εδώ κι εκεί.

Όμως τώρα πλέον δεν τίθενται σκέψεις από την κυβέρνηση, όπως έπρατταν οι παρελθούσες κυβερνήσεις – προσκομίζοντας αντιδράσεις – τώρα ερχόμαστε προ τετελεσμένου.

Προ τετελεσμένου διότι μία τέτοια “ρύθμιση” που στην ουσία δεσμεύει το βασικό συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, δεν έχει προχωρήσει σε διαβούλευση στη βουλή και για να σιγουρευτεί η κατοχύρωσή της συστάθηκε επιτροπή στην οποία λαμβάνουν μέρος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αστυνομικός διευθυντής, πρόεδρος Εφετών, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος.

Σημείωση: Η αναφορά της τροπολογίας του νομοσχεδίου περί άρσης της ανωνυμίας στα blog συνυπήρξε ταυτόχρονα με την αναφορά του Χ. Παπουτσή στη βουλή περί εξέτασης χρήσης διαφορετικών όπλων καταστολής, όπως η χρήση πλαστικών σφαιρών και η χρήση αντλίας νερού (αύρες).

Ο ίδιος ο υπουργός κάνει λόγο για ρύθμισης προς ταυτοποίησης στοιχείων των “κουκουλοφόρων” του διαδικτύου.

Αντιλαμβάνομαι το εξής:

Με την άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο θεωρούμαστε εξ’αρχής όλοι οι blogger που γράφουμε με ψευδώνυμο/ανώνυμοι ως κουκουλοφόροι.

Η διαδικτυακή ταυτοποίηση στοιχείων των χρηστών προσδοκά αποκλειστικά και μόνο στην άρση της ελεύθερης έκφρασης.

Συνεπώς αν για παράδειγμα σήμερα κάποιος γράφει ανώνυμα για τις δολοφονικές επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζα, ή για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες, αύριο όταν θα γράφει με ονοματεπώνυμο, ποιος θα τον προστατεύσει από το ίδιο το Ισραήλ ή το ίδιο το κράτος καταστολής τα οποία έχουν για όπλα τις μηνύσεις – αγωγές και πολύ χρήμα που συνεπάγονται σε χρονοβόρες δίκες και τέλος σε οικονομική εξόντωση του πλέον “επώνυμου blogger”;

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον ισχυρό να βουλώσει το στόμα αυτού που τον ενοχλεί, αρκεί να τον εξοντώσει οικονομικά.

Θυμίζω τα παραδείγματα των blogme και του press.gr.

Αν η κυβέρνηση, όπως λέει η ίδια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αναφορές περί “κουκουλοφόρων” στο διαδίκτυο, επιθυμεί να δεσμεύσει το διαδίκτυο χάρη της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της παιδικής πορνογραφίας, καλά θα κάνει να βρει άλλους τρόπους που δεν συνεπάγονται σε άρση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Στο κάτω-κάτω, δεσμεύσεις τέτοιου τύπου και επιβολές μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως της Μέσης Ανατολής (βλέπε Ιράν) συμβαίνουν.

  3 comments for “Κουκούλα στην Ελεύθερη Έκφραση

 1. August 10, 2011 at 5:12 pm

  Cyberella, όλα σωστά και γραμμένα δυνατά…

  Μόνο που άρχισα να αηδιάζω και ΜΟΝΟ με την προθυμία μερικών να “συζητήσουν”. Με κυβέρνηση ΑΝΩΝΥΜΩΝ κουκουλοφόρων ένστολών εγκληματιών, προδοτών και κλεφτρονιών ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ, είναι ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ καν.

  Θάπρεπε να πούμε ΔΕΝ συζητάμε ΤΙΠΟΤΕ, ΔΕΝ παραχωρούμε ΤΙΠΟΤΑ. Να ΦΥΓΟΥΝ αυτοί από το διαδίκτυο.

  Χρειάζονται όμως μεριλά άλλα πράματα…

  1) Διακήρυξη/μανιφέστο όλων των μπλογκ που αντιστέκονται.
  2) Κατασκευή μιας νέας φουρνιάς ανώνυμων Ελληνόφωνων μπλογκ με δεδηλωμένα μη-ανιχνεύσιμη ταυτότητα.
  3) Ενημέρωση όλων των ξένων σάητ για το θέμα.
  4) Καυστική κριτική και σάτιρα σε βάρος των cyber-δωσιλόγων.
  5) Δημιουργία ενός ψυχολογικού κλίματος μαζικής έχθρας και απέχθειας απέναντι σε όσους μπλόγκερ συμπορεύονται με τους ανελεύθερους στόχους της κυβέρνησης, οι οποίοι πρέπει να μπουν όλοι σε δημόσια μαύρη λίστα “Εχθρών της Ελευθερίας” και να θεωρούνται διαδικτυακοί ρουφιάνοι (όσοι δεν είναι ΗΛΙΘΙΟΙ).

 2. August 13, 2011 at 3:19 pm

  Φυσικά και δεν χωράει ούτε συζήτηση η πιθανή κουβέντα με την κυβέρνηση! Η διαπραγμάτευση της ελευθερίας του λόγου ακυρώνει την ίδια την ελευθερία του λόγου.
  Θα έπρεπε ίσως όπως εθεσες να γίνουν σκέψεις απο εμάς τους πολίτες θέσπισης περισσότερων “θεσμών” που θα διαφυλάττουν την ελευθερία του λόγου.

 3. vagfot
  December 17, 2011 at 12:33 am

  Mάντεψε τι… it’s global: http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Απόδειξε ότι είσαι άνθρωπος *