Πατρίδες και πατρίδες

Διαβάζω τα εκτρώματα-δηλώσεις του Σαμαρά και σε κάθε πρόταση αμολά και μία “πατρίδα” για να ανεβάσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων λες και απειλούμαστε από τους Τούρκους ακόμα μετά από 200 χρόνια.
Και μέσα σε εκείνα και τούτα, η “πατρίδα” έχει αποκτήσει μία άλλη διάσταση, αυτή της ελληνικής επικράτειας, αυτή της εδαφικής ακεραιότητας και όλες αυτές τις φράσεις που βγαίνουν από κάτι υπουργεία άμυνας, ή από ναζιστικά, εθνικιστικά και ακροδεξιά στοιχεία για να μην ξεχνιόμαστε και να φοβόμαστε μην μας πάρουν τα νησιά και την Κρήτη.
Ξεχνώντας τι σημαίνει πατρίδα, τι σημαίνει “ο τόπος μου”, τη σιχαινόμαστε, τη μισούμε – εμείς και εκείνοι που αμολάν τη λέξη “πατρίδα” σε κάθε ομιλία τους.
Της πετάμε σκουπίδια παντού, στις παραλίες, στα πάρκα, στο δρόμο, της φτιάχνουμε ορυχεία χρυσού ξηλώνοντας το δάσος, της φτιάχνουμε μία τσιμεντένια πλατφόρμα και τη βαφτίζουμε “ανάπτυξη” στην παραλία Φαλήρου, της καίμε τα δάση, επίτηδες ή από ηλιθιότητα, γεμίζουμε σκουπίδια τα δάση, δεν πειράζει που πιάστηκε ο χαρταετός στο δέντρο, θα μείνει εκεί, αλλάζουμε τα φώτα αυτού του τόπου.
Δηλητηριάζουμε τα αδέσποτα, τα περιστέρια, έτσι αγαπούμε την πατρίδα.
Χτίζουμε τσιμεντένια εκτρώματα και έτσι δείχνουμε ότι αγαπούμε την πατρίδα.
Αγοράζουμε φωτοβολταϊκά για να τα κονομήσουμε, να κάνουμε μία γρήγορη μπίζνα χωρίς να μας ενδιαφέρει αν πράγματι προσφέρουμε στον τόπο μας – διότι αγαπάμε την πατρίδα.
Μπαζώνουμε ποτάμια ή τα αφήνουμε για γίνουν βούρκοι και έλη, γεμίζουμε τις παραλίες με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar, καταστρέφουμε το φυσικό τοπίο για την πατρίδα.
Γιατί την αγαπάμε!
Ξέρουμε όσοι κάνουμε ανακύκλωση, ότι δεν υπάρχει σοβαρός δημόσιος φορέας που να ελέγχει τις εταιρίες ανακύκλωσης, αλλά δεν μας νοιάζει, σημασία έχει ότι την κάνουμε. Διότι αγαπάμε την πατρίδα.
Αγαπάμε την πατρίδα φτιάχνοντας εργοστάσια της ΔΕΗ σε τοποθεσίες όπως ο Αθερινόλακκος, γνωρίζοντας πως ένα ατύχημα να συμβεί έχει καταστραφεί όλο το Λιβυκό. Για την πατρίδα και αυτό.
Όλα για την πατρίδα και η ΕΡΤ έκλεισε για την πατρίδα και οι κοριοί που βρήκε η φιλενάδα μου γιατρός σε κρεβάτι μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών για την πατρίδα και οι περικοπές στην παιδεία, την υγεία για την πατρίδα.
Όλα για αυτή την πατρίδα, αυτόν τον τόπο που μισούμε, σιχαινόμαστε και κάθε φορά που τον καταστρέφουμε, ή ρυπαίνοντας ή με την σιωπή και αδράνειά μας για βγάλουμε από πάνω μας την αηδία που τρέφουμε γι αυτή λέμε “για την πατρίδα, όλα για την πατρίδα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Απόδειξε ότι είσαι άνθρωπος *