Η βιτρίνα του ΕΟΤ

Δεν έχω τίποτα με το παιδί που σχεδίασε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ.
Από ότι μαθαίνω, το παιδί είναι συνεργάτης της Beetroot η οποία είναι από τις πιο αξιόλογες εταιρίες design, in general.
Τα έχω με τον ΕΟΤ.
Υποψιάζομαι, ή μάλλον είμαι εντελώς σίγουρη, πως το κοπέλι [ή τα κοπέλια] που έφτιαξε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ, πρέπει να πέρασε των παθών του τον τάραχο.
Υποψιάζομαι πάλι πως θα πρέπει να του είπαν από το υπουργείο, οι 400οι διευθυντάδες και οι άλλοι 800οι που έχουν άποψη, να βάλει τα πάντα στο σποτάκι.
Να βάλει την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πάμελα Άντερσον, τα Μετέωρα – ταιριάζει με το προηγούμενο – τα πάντα όλα.
Και όπως γίνεται πάντα, όταν ένας καλλιτέχνης σχεδιάζει κάτι, έρχονται οι 400οι νοματαίοι “εμπειρογνώμονες” και “γνώστες της αισθητικής” [ναι, όλοι έχουμε άποψη για την αισθητική ειδικά εκείνοι που έχουν κακή αισθητική], λένε ο κάθε ένας το μακρύ του και το κοντό του με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να βγει τουρλού.
Υποψιάζομαι πως κάτι άλλο ήθελε να κάνει το κοπέλι που ανέλαβε την καμπάνια… και στην τελική υποψιάζομαι πως μετά αυτό το αποτέλεσμα, θα ήθελε να μην γνωρίζει κανείς το ποιος το έφτιαξε.
Όλα είναι υποψίες, διότι οκ, δεν το ξέρω το παιδί αλλά ξέρω τη δουλειά της Beetroot η οποία είναι εξαιρετική!
Επίσης ξέρω πως λειτουργεί το δημόσιο – 12 χρόνια εργαζόμουν σε ένα ιδιωτικό με δομές και νοοτροπία δημοσίου.
Έχει όμως πολύ ενδιαφέρον ο τελευταίο πλάνο του βίντεο.
Είπαμε η Πάμελα, τα Μετέωρα αλλά και το εκκλησάκι της Σίφνου, ένας φάρος, μία γιαγιάκα γραφική, τα αρχαία… όλα [εκτός από την Πάμελα – όχι δεν εντάσσεται κάτι τέτοιο στην “πλουσιότερη χώρα του κόσμου” προφανώς, αλλά έχει πλάκα] σχεδιασμένα καρτουνίστικα, παιχνιδιάρικα πολύχρωμα και ευχάριστα [σημείωση: αγαπώ καρτουνίστικο σχεδιασμό χαρακτήρων in general].
Σημειώνω ξανά πως ο σχεδιασμός των καρτούν και πολύ καλός [ειδικά αυτός της γατούλας που κουνάει κάποια στιγμή το αυτάκι της].
Η πλουσιότερη όμως χώρα του κόσμου, έχει κάνει τα γαϊδουράκια είδος υπό εξαφάνιση, όπως και τα κρι-κρι [που εμφανίζονται στο σποτ], σκοτώνει τα δελφίνια επειδή μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων, βρομίζει τις θάλασσες από τα κότερα που αμολάνε τα λήμματα τους σε περιοχές που κάνουν μπάνιο [βλέπε Αντίπαρος], χρησιμοποιούν δούλους μετανάστες για να μαζεύουν πορτοκάλια και καρπούζια, έχει καταστρέψει το φυσικό τοπίο και το χρώμα των παραθαλάσσιων χωριών για να φτιάξει μαρίνες όπου φιλοξενούν ιστιοπλοϊκά και κότερα και επειδή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας [εξαιρούνται οι Κυκλάδες] δεν υπάρχουν προϋποθέσεις δόμησης, συνεπώς το παραδοσιακό “χρώμα” των περιοχών αντικαθίσταται με κατοικίες με αλουμινένια κουφώματα, ελενίτ, πολυκατοικίες ελεεινές κλπ [θυμίζω την Κρήτη που αν εξαιρέσεις για παράδειγμα την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, το υπόλοιπο Ρέθυμνο είναι μία μπετονένια αθλιότητα συμπλέγματος ενοποίησης χωριών που έγιναν πολυκατοικίες].
Αυτή λοιπόν, την ωραιότερη χώρα του κόσμου, ναι είναι δεν αμφιβάλει κανείς, εμείς οι πολίτες και οι κυβερνήσεις, έχουμε φροντίσει να την καταστρέφουμε ανελέητα.
Δεν υπάρχει παραλία που να μην έχει σκουπίδι, δεν υπάρχει δάσος που να μην είναι τουλάχιστον μία φορά καμένο, δεν υπάρχουν ούτε υποδομές, ούτε μελέτες και το χτίσιμο εργοστασίων της ΔΕΗ [ειδικά αυτά που είναι χτισμένα παραθαλάσσια όπως του Αθερινόλακου], δεν υπάρχει δρόμος που να μην έχει τουλάχιστον 15 αντιαισθητικές και τεράστιες φωτεινές ταμπέλες.
Ξεφύγαμε λίγο όμως από τον στόχο της διαφήμισης…
Η διαφήμιση σου λέει στο πνεύμα του χιούμορ πως ηρεμία δεν είναι το μπαράκι στη θάλασσα και ο ρακετοφόρος τύπος. Σύμφωνοι. Κι εμένα μου την σπάει ο ρακετοφόρος, διότι 99% το μπαλάκι θα προσγειωθεί πάνω σου –  και το “τάκα-τούκα” της μπάλας παραπέμπει σε κινέζικο βασανιστήριο.
Να ρωτήσω τώρα κι εγώ κάτι: Ποιος έχει δώσει άδεια ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό των παραλιών της Ελλάδας να έχουν ξαπλώστρες, να έχουν ένα μπαράκι δίπλα, να έχουν ένα μικρό γήπεδο beach volley;
Ποιος δίνει άδεια να χτιστεί εστιατόρια και καφέ πάνω σε παραλίες;
Και τέλος μήπως αυτές τις ήρεμες παραλίες, χωρίς ξαπλώστρες και πασαρέλες [τύπου Αστέρα Βουλιαγμένης] τις βρίσκεις μόνο όταν είσαι ζάμπλουτος ώστε να έχεις κότερο/ιστιοπλοϊκό ή να έχεις την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσεις ένα ιστιοπλοϊκό για να τις προσεγγίσεις [εξαιρούνται οι ντόπιοι που ξέρουν δύσβατα μέρη που καταλήγουν σε παραλίες ερημικές];
Ωραίος ο Πέτρος [που τον έχουν βιάσει και αντικαταστήσει ένα σωρό φορές], ωραίες και οι μονάχους-μονάχους που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και το Άγιο Όρος του οποίου η αξία έχει αποτελέσει εθνικό σκάνδαλο.
Ωραία είναι όλα όταν τα λέμε, όμως στην Ελλάδα της κρίσης [και η κρίση ξέρασε αλήθειες], η βιτρίνα με τα χαριτωμένα δελφίνια, τις συμπαθέστατες φώκιες και τα περήφανα κρι-κρι έχει καταλυθεί.
Η πραγματικότητα έχει πάρει τη θέση της, όπως αυτής των βασανισμών ζώων στην Κρήτη, όπως αυτής που οι δήμοι ρίχνουν φόλες που σκοτώνουν αδέσποτα, όπως αυτής των σκουπιδιών σε κάθε πάρκο, σε κάθε παραλία, σε κάθε πόλη.
Και επειδή  είμαι ντόπια και ο ΕΟΤ χέστηκε και τον ντόπιο, τον ενδιαφέρει ο τουρίστας – το δέχομαι στην τελική – αντί να κάνει ρηχές καμπάνιες για το πόσο όμορφη χώρα έχουμε – την οποία σύννομα καταστρέφουμε – ας κάνει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με το υπουργείο ανάπτυξης, παιδείας και υγείας για τα σκουπίδια, για τον σεβασμό των ζώων, για τον σεβασμό του δάσους και της φύσης.
Έτσι, επειδή έπεσαν οι μάσκες και καταλύθηκαν οι βιτρίνες…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Απόδειξε ότι είσαι άνθρωπος *