Εν καιρώ δημοκρατίας…

Πριν από ένα χρόνο, ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η δολοφονία του παιδιού, θύμισε τις σκοτεινές εποχές εποχές της χούντας, αλλά και τις σκοτεινές εποχές που υπήρξαν επί δημοκρατίας.

Ο Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο εν καιρώ δημοκρατίας στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985. Ο δολοφόνος του, Αθανάσιος Μελίστας, αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο. Αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν “εν βρασμώ ψυχής” (από Wikipedia).

Λίγα χρόνια πριν το 1980, η εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου. Την ίδια μέρα ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ. Μία μέρα μετά κατέληξε, στο Λαϊκό νοσοκομείο. Οι δολοφόνοι τους δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όλα αυτά συνέβησαν σε εποχές που δεν υπήρχε καθεστώς, που δεν υπήρχε φασισμός, που υπήρχε η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, της διαδήλωσης.

Εχθές, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μήνυμα εν όψη της δολοφονίας του Αλέξη: «Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού με ένα μήνυμα κατά της βίας»

Να τιμήσουμε τη μνήμη, είπε ο Γιώργος. Και η μητέρα του παιδιού; Πόσο τη διευκολύνει η δικαιοσύνη;

Τα μηνύματα θα πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις και αυτή τη στιγμή οι πράξεις δεν είναι με το μέρος της οικογένειας του παιδιού.

Από το in.gr:
Η δίκη θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2010 στην Άμφισσα. Η μητέρα κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο ζητώντας να γίνει η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η αίτηση τέθηκε στο αρχείο. Ο εισαγγελέας έκρινε Ιωάννης Τέντες για λόγους “δημόσιας ασφάλειας” η διεξαγωγή της δίκης θα γίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας.

Αυτή την απόφαση την αντιλαμβάνομαι ως εξής:

Θέτουμε πως υπάρχει πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας ως προς τον κατηγορούμενο και  διεξάγουμε τη δίκη στην Άμφισσα.

Η απόφαση αυτή ανάγεται σε διευκόλυνση από το μέρος του κατηγορούμενου.

Η μητέρα θα αναγκαστεί να παραστεί στην Άμφισσα καθώς η απόφαση αποτρέπει την διευκόλυνση προσέλευσης των μαρτύρων κατηγορίας.

Αν υπάρχει θέμα δημόσιας ασφάλειας, τότε μήπως θα έπρεπε να εμπλακεί ο αρμόδιος υποργός σε θέματα ασφάλειας πολιτών, ο κύριος Χρυσοχοΐδης ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της δίκης στην Αθήνα;

Να σημειώσουμε πως η φοβερότερη τρομοκρατική οργάνωση στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας η 17Ν δικάστηκε στην Αθήνα.

Δηλαδή ο Αλέξης είναι πιο “επικίνδυνος” από την 17Ν;

Το παιδί είναι νεκρό κύριοι.

Ποιός είναι αυτός ο κίνδυνος που δεν επιτρέπει τη δίκη στην Αθήνα;

Επικίνδυνες είναι οι μανάδες που διαδήλωναν με τα παιδιά τους στο κέντρο τον Δεκέμβρη, οι 15χρονοι μαθητές με τα λουλούδια στα χέρια;

Επικίνδυνοι είμαστε εμείς οι πολίτες που καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα από τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Οι “αναρχικοί” “μπαχαλάκιδες” που διαλύσανε το κέντρο της Αθήνας ανενόχλητοι με κερκίδα την αστυνομία τον Δεκέμβρη του 2008;

Το παιδί είναι νεκρό, το παιδί δολοφονήθηκε.

Και η αίτηση της μάνας είναι ακόμα σε κάποιο συρτάρι στον Άρειο Πάγο.

  5 comments for “Εν καιρώ δημοκρατίας…

  1. Dionysis
    December 8, 2009 at 11:58 am

    Αφιερωμένο στα παιδιά που βρήκαν άδικο τέλος (και ακόμη να δικαιωθούν όσοι έμειναν πίσω…)

    http://www.youtube.com/watch?v=9pxACwHnG2g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Απόδειξε ότι είσαι άνθρωπος *