Browsing Οικονομία

Κράτος Πολιτών

January15

Βρισκόμαστε σε μία ανέλπιστη στιγμή στην ιστορία του τόπου μας.

Οι πρωτοβουλίες πολιτών για την προστασία των αστέγων αυξάνονται, όμως μήπως τελικά υποκαθιστούν τον ρόλο που έπρεπε να είχε αναλάβει το ίδιο το κράτος;

Ακούγοντας χθες τον Antidrasex στην εκπομπή του Radio Bubble, φώλιασε μέσα μου η ανάγκη λύσης…

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Antidrasex το κράτος είμαστε εμείς, οι πολίτες.

Θα πρόσθετα πως και η πολιτεία είμαστε εμείς.

Όμως εδώ και δεκαετίες πολιτικών αναταραχών – κατοχή, εμφύλιος, χούντα -καταλήξαμε σε μία μεταπολίτευση που έφερε τον κοινοβουλευτισμό και τον όρισε ως δημοκρατικό πολίτευμα.

Μάθαμε, ή μάλλον εκπαιδευτήκαμε να ψηφίζουμε μία αρχή, μία ομάδα εξουσίας – η κυβέρνηση και το κεντρικό όργανο εξουσίας ο πρωθυπουργός – που θα αποφασίζει για εμάς.

Δεν μας ρώτησαν αν θέλουμε να ψηφιστεί το “τάδε” νομοσχέδιο, αλλά μας ρωτούσαν μία φορά τα 4 χρόνια “σας αρέσουμε”; “Ψηφίστε μας”!

Μάθαμε πως η τηλεόραση μας ενημερώνει, ίσως και οι εφημερίδες, κατάπιαμε την προπαγάνδα για να συναινέσουμε ώστε στο μέλλον να ξαναψηφίσουμε τους ίδιους ή τους διπλανούς τους και γίναμε άβουλοι πολίτες.

Χαιρόμασταν που υπήρχαν ΜΚΟ που ασχολούνταν με όλα τα περιττώματα διαφθοράς, ανικανότητας και σκοτεινών συμφερόντων (βλέπε Trafficing) που άφηνε πίσω της η κάθε κυβέρνηση.

Σκεφτόμασταν “αφού υπάρχουν αυτές οι οργανώσεις, νιώθω ήσυχος”.

Τα Χριστούγεννα θα μας έπιανε ο πόνος για τους φτωχούς, για τα παιδιά στα χωριά SOS, για τα αδέσποτα και τότε θα δίναμε λίγα χρήματα σε “τηλεοπτικούς μαραθώνιους αγάπης”.

Βλέπεις κανείς δεν θέλει να βγει από το σπίτι του και να αντικρίσει τον τοξικομανή χυμένο στο πεζοδρόμιο, ούτε τον άστεγο με τα πληγιασμένα πόδια.

Καταφέραμε επιτυχώς να βλέπουμε μόνο αυτά που είναι επιθυμητά στο μάτι μας.

Το στολισμένο Άττικα, τις όμορφες βιτρίνες του Κολωνακίου, τα νεοκλασικά της Βασιλίσης Σοφίας.

Και δεν βλέπαμε το εγκαταλελειμμένο μαγαζί στην Πατριάρχου Ιωακείμ, την κοπέλα που ζητιανεύει στην Πανεπιστημίου, τα σκυθρωπά πρόσωπα που χαζεύουν τις βιτρίνες.

Και ξάφνου, τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε διότι είναι περισσότερα τα κλειστά μαγαζιά, οι άστεγοι τις γωνίες, οι κοπέλες με το χέρι απλωμένο δίπλα στις στάσεις του μετρό…

Η γενικότερη αίσθηση είναι ίσως πως οι πρωτοβουλίες πέρα από το γεγονός ότι υποκαθιστούν τον ρόλο του κράτους – πράγμα καλό διότι με αυτό τον τρόπο αναδιαμορφώνεται το κράτος, δηλαδή εμείς – καταλήγουν να να αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα αντί για το πρόβλημα.

Ίσως τελικά δεν θα έπρεπε να είναι αυτή “η δουλειά τους“.

Ίσως άλλες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναλάβουν πως να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στα διάφορα παρακλάδια του.

Υπήρξαν στιγμές που προσπαθούσαμε στο Σύνταγμα να πιάσουμε το πρόβλημα γενικευμένα.

Καταλήξαμε σε απλές και γνωστές τακτικές, αυτές της διαδήλωσης και διαμαρτυρίας.

Η αλλαγή του πολιτεύματος σε Άμεση Δημοκρατία και η παύση της ανεργίας δεν μπορεί να συμβεί αν θέτουμε τέτοιους μαξιμαλιστικούς στόχους.

Το Σύνταγμα ήταν ένα σημαντικό σχολείο για όλους μας.

Ένα πανεπιστήμιο εκμάθησης ανταλλαγής απόψεων, συγκρότησης ομάδων εργασίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής προσπάθειας.

Το μάθημα που κάναμε στο Σύνταγμα, θα χρειαστεί να το κάνουμε πράξη σε μικρές ομάδες – πρωτοβουλίες που θα δομούν τα κομμάτια του κράτους των πολιτών.

Με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες αστέγων που ουσιαστικά κάνουν τη συνειδητή εθελοντική εργασία που δεν κάνουν οι δήμοι, να προστατεύουν αυτό το ευπαθές κομμάτι του πληθυσμού ώστε να επιβιώσει.

Όμως αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο, δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα και πιθανότητα να εργαστούν και να ορθοποδήσουν.

Είναι αναγκαία μία εργασιακή/εργατική πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελείται από πολλές μικρές ομάδες πολιτών και θα μπορούν να κουβεντιάζουν λύσεις και να τις βάλουν σε εφαρμογή.

Έτσι δεν μάθαμε στο Σύνταγμα;

Η μία ομάδα δεν αναιρεί την άλλη, η κάθε πρωτοβουλία με τον ρόλο της.

Συνεργατικά, συνεταιριστικά, συλλογικά, όπως θέλετε πείτε το.

Όλα αυτά για να επιτύχουν θα χρειαστούν ανθρώπους συνειδητοποιημένους στο ρόλο της προσφοράς.

Άνθρωποι σαν τον Antidrasex, τον The Stranger GR, τον Potmos και τον Menacius.

Ανιδιοτελείς

Μαζί με το Δ.Ν.Τ. το κράτος οφείλει…

April25
Πράγματι, η ανικανότητά μας ως χώρα μας εξώθησε στην “μοναδική λύση”, το “νοικοκύρεμα” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η παρουσία του ΔΝΤ εξώθησε στο παρελθόν την Αργεντινή, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία σε πλήρη διάλυση.

Το ΔΝΤ ζητάει από το Ελληνικό κράτος την μείωση των συντάξεων (από τα 800 ευρώ και άνω), την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (από τα 65 στα 67) και την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.

Όλες οι απαιτήσεις αυτές είναι τρομερές.

Ναι είναι!

Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πόσο τραγικό είναι να έχουμε το 50% του πληθυσμού άνεργο (και μάλλον λίγο λέω), με κομμένες συντάξεις, με +2 χρόνια εργασίας.

Είναι εφιαλτικό.

Όμως… υπάρχει αυτό το “όμως”.

Φυσικά σε αυτή τη χώρα έχουμε μάθει πολύ καλά το γνωμικό “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”.

Πως και ακόμα να φύγει το ΔΝΤ, θα μείνει το 67, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις, οι μειώσεις μισθών.

Όμως λέμε…

Επειδή οι κυβερνήσεις μας τόσα χρόνια – από την εποχή της μεταπολίτευσης και μέχρι τώρα – ήταν (χαριστικά αναφερόμενες) άχρηστες, το ΔΝΤ θα προσφέρει ένα ξεκαθάρισμα.

Θα δει τις δημιουργημένες δημόσιες υπηρεσίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτα και ακόμα και τώρα τρώνε δημόσια χρήματα 4 φορές περισσότερο από ό,τι παράγουν.

Θα διαπιστώσει πως υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες στεγάζονται με ενοίκιο τρομακτικό όταν υπάρχουν κρατικά κτίρια που δεν στεγάζουν απολύτως τίποτα.

Θα δουν που διανέμονται τα ποσά των κρατικών επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων.
Και πολλά άλλα…

Όμως, υπάρχει και εδώ ένα “όμως”.

Είναι στο δικό μας χέρι, η δική μας γενιά στο μέλλον το 67 να το κάνουμε 60, το 800 να το αλλάξουμε σε 1700 και πάει λέγοντας.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και να διανθιστεί από νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες.

Αν δεν τα επιδιώξουμε όλα αυτά, η δική μας γενιά θα κατηγορηθεί για αδράνεια. για κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική παραίτηση.

Και όταν λέμε θα “κατηγορηθεί” εννοούμε πως δεν θα πάψει η λαμογιά, η εξουσιομανία, ο ολιγαρχισμός, η νοσηρή δημοκρατία που έχει αυτή η χώρα.

Αν επί Γεωργίου Παπανδρέου, ήρθε το ΔΝΤ να βάλει “τάξη” στη χώρα μας και όσο οδυνηρές να είναι οι συνέπειές της, αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν αλλάξει/καταργήσει εκείνους τους μηχανισμούς που επιτρέπουν βουλευτές και δημοσίους υπαλλήλους σε “έννομες” αυθαιρεσίες θα παραδοθεί μη-καλλιεργήσιμη γη στις επόμενες γενιές.

Ο κύριος Παπανδρέου οφείλει να πάρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών και υπουργών από την αρχή της θητείας τους μέχρι και τώρα στα 36 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που έχουμε στη χώρα μας και να τα εκδώσει!

Και αφού είναι τόσο φίλος του διαδικτύου να τα αναρτήσει σε κρατική ιστοσελίδα!

Οφείλει κάθαρση παντός τύπου!

Οφείλει να βάλει στη φυλακή όσους επιβεβαιώνουν τον κανόνα της κλοπής και της λαμογιάς.

Οφείλει να αποδείξει καθολικά πως η ατιμωρησία παύει!

Οφείλει όταν λέει “πόθεν έσχες” για τους βουλευτές να το εννοεί κυριολεκτικά, όπως το εννοεί για εμάς τους πολίτες της τάξης των 500ων – 1000ων και βάλε ευρώ.

Οφείλει να αλλάξει ριζικά, εφόσον δεν μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα, τους μηχανισμούς της βουλής που με τις λεγόμενες “εξεταστικές” (τις δικλίδες προστασίας των βουλευτών), οι βουλευτές που έχουν πράξει σοβαρά αδικήματα γλυτώνουν από το να περάσουν στη δικαιοσύνη.

Οφείλει, ναι οφείλει!

Θες δύο δουλειές; θα πληρώνεις δύο ταμεία!

March28

Κυριακή των Βαΐων και ο χρήστης @mperedim αποστέλλει ένα tweet-φωτιά με σύνδεσμο του TVXS.

“Δύο ταμεία θα πληρώνουν όσοι έχουν δύο δουλειές”.

Σύμφωνα με το άρθρο, το νομοσχέδιο επηρεάζει όλους όσους έχουν απαλλαγή από δεύτερη ασφάλιση.

Το αποτέλεσμα θα είναι το εξής:

Τα ταμεία που θέλουν να χρηματοδοτηθούν με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρηματοδοτηθούν διότι πολύ απλά οι πολίτες θα διακόψουν την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Κανείς δεν έχει χρήματα να πληρώνει κερατιάτικα για ταμείο όπως το ΤΕΒΕ ίδιας και αθλιότερης ποιότητας από το ΙΚΑ.

Υπάρχει λόγος που αναγκάζονται οι μισθωτοί να εργάζονται σε δεύτερη δουλειά.

Ο λόγος είναι πως οι απολαβές που λαμβάνουν δεν του φτάνουν να επιβιώσει.

Να επιβιώσει λέμε, όχι να ζει πλουσιοπάροχα.

Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της μαύρης εργασίας, πολλοί θα κλείσουν τις δουλειές τους και αν υπήρχαν κάποτε πιθανότητες ανάπτυξης – βλέπε ηλεκτρονικό εμπόριο – τώρα θα εξανεμιστούν κι αυτές.

Όμως αγαπητό μου κράτος, δεν μπορείς να γεμίσεις τα ταμεία λεφτά – που έχουν φαγωθεί ήδη από την δική σας κυβέρνηση και την προηγούμενη – αν δεν έχεις ασφαλιζόμενους σε αυτά.

Είναι μαθηματικά βέβαιο, επαναλαμβάνω, πως ο κόσμος θα προτιμήσει να διακόψει την δεύτερη εργασία του από το να πληρώνει επί πλέον χρήματα σε ένα ασφαλιστικό φορέα χειρότερο από αυτόν που έχει ήδη.

Που πήγε το moto “Πρώτα ο Πολίτης” κύριοι;

Επώδυνη για τους πολίτες η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ

March1

Πολλές είναι οι κουβέντες γύρω από την αύξηση του ΦΠΑ πριν ανακοινωθούν τα πλήρη μέτρα – σταθερότητας και τα άλλα που θα απαιτήσει η Ε.Ε. από τη χώρα μας -της κυβέρνησης.

Πολλά τα σενάρια από εφημερίδες, κανάλια, δικτυακές ανεξάρτητες ιστοσελίδες ενημέρωσης.

Όλα δείχνουν πως θέλουν να μας τρομοκρατήσουν για να επιβληθεί το μη χείρον βέλτιστον.

Κανείς κυβερνητικός δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί  στα κανάλια πως υπάρχει παραπληροφόρηση.

Το αφήνουν να αυγατίζει στα μυαλά των πολιτών ώστε να δεχθούν πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την αύξηση του ΦΠΑ, από την αύξηση του φόρου καυσίμων, από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων – πράγμα που το Γενάρη το πήραν πίσω, τώρα το ξαναπαίρνουν.

Δυστυχώς το σύστημα μας εξαναγκάζει να ρυθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας με βάση τα οικονομικά κριτήρια.

Αύξηση του ΦΠΑ σε 21% ή σε 25% που ζητάει η Ε.Ε. σημαίνει, αύξηση όλων των αγαθών πολυτελείας:

Αυτά είναι η αγορά αυτοκινήτου, η αγορά ρούχων και παπουτσιών, η αγορά παιχνιδιών/ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών ειδών, η αγορά επίπλων και άλλα.

Επίσης με ΦΠΑ φορολογούνται οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, χώρια εκείνο το 20% που πληρώνουν επί πλέον στην εφορία (δηλαδή αν βγάζω 100 ευρώ τα 20 τα δίνω στην εφορία ούτως ή άλλως και τα 19 – προς το παρόν 19 – τα δίνω κι αυτά εκτός και αν αγοράσω κάτι που έχει σχέση με την εργασία μου με 100 ευρώ, άρα εκπίπτουν τα 19 ευρώ και δεν τα πληρώνω).

Ποιοί εργοδότες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 2% ή 6% επί πλέον ΦΠΑ σε έναν εργαζόμενο με μπλοκάκι;

Οι εργαζόμενοι ή θα βάλουν από την τσέπη τους αυτό το ποσοστό ή απλά θα διακοπεί η συνεργασία τους με τον εργοδότη τους μιας και η εργασία “πολυτελείας” που παρέχουν είναι ακριβή και δεν συμφέρει.

Πέρα από το γεγονός ότι πλήττονται όσοι εργάζονται με μπλοκάκι, πλήττεται και ο υπόλοιπος πληθυσμός της χώρας.

Εφόσον είναι πολυτέλεια να είσαι κάτοχος αυτοκινήτου, η προσαύξηση των τελών κυκλοφορίας φαντάζει σαν μπόνους που οι πολίτες ευχαρίστως θα έδιναν στο κράτος από το να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο χαμηλότερων ρύπων σε τιμή απίστευτα αυξημένη.

Ποιό είναι το κίνητρο της κυβέρνησης για να “πετάξω” (που;) το παλιό μου αυτοκίνητο και να αγοράσω ένα νέο ώστε να μην επιβαρύνω την ατμόσφαιρα με περισσότερους ρύπους;

Η αύξηση ΦΠΑ όπως την βλέπω θα μας κάνει όλους φτωχότερους, θα εξαλείψει την μεσαία τάξη.

Και όσοι λένε πως θα είναι “προσωρινό” το μέτρο, ξέρουμε πολύ καλά πως “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού” ειδικά όταν πρόκειται για κυβερνητικές υποσχέσεις.

Και επειδή έχω κουραστεί να γκρινιάζω και να μουρμουράω, να φοβάμαι και να τρομοκρατούμαι ορίστε λύσεις για την κυβέρνηση:

-  Κυνηγήστε στα καρτέλ (γάλακτος, βενζίνης, τελωνείων, μετάλλου, αγροτών). Οι κλέφτες πρέπει να πάνε φυλακή.

-  Δημιουργήστε υποδομές για αγροτικές εξαγωγές (κυνηγήστε τα καρτέλ των αγροτών)

-  Δημιουργήστε υποδομές για ηλεκτρονικές εφαρμογές – ψηφιακές εξαγωγές (Open Source εφαρμογές)

-  Βρείτε ποιοί κρύβονται πίσω από τις σπατάλες του δημοσίου, περάστε τους από τα δικαστήρια και στείλτε τους φυλακή (κόψτε τις “σπατάλες” – κλεψιές – μαχαίρι στα ταμεία και στον χώρο της υγείας)

-  Καταπολεμήστε τη διαφθορά – όπου υπάρχει χρήμα υπάρχει και διαφθορά – στην υγεία, στις νομαρχίες, στην ασφάλιση, παντού. Κλείστε τις τρύπες του δημόσιου κουμπαρά (από τις εισφορές των εργαζόμενων στα ταμεία).

-  Μειώστε τον φορολογικό συντελεστή τροφίμων στην αγορά.

Ό,τι θα έμπαινε στον δημόσιο κουμπαρά χωρίς τις προσαυξήσεις σε ΦΠΑ, τελών κυκλοφορίας και διαφόρων άλλων μέτρων που μας ετοιμάζονται, θα έμενε!


ΑΡΧΕΙΟ

Ship to Gaza

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr