Browsing Πνευματικά Δικαιώματα

"Home" η ταινία που "πουλήθηκε" με άδεια CC

January17

Το καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε δωρεάν στο διαδίκτυο και προβλήθηκε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η εκπληκτικής φωτογραφίας ταινία “HOME”.

Η ταινία βρίσκεται κάτω από την άδεια των Creative Commons.

Δηλαδή οι χρήστες του διαδικτύου, μπορούν να την κατεβάσουν στον σκληρό τους δίσκο, να την εγγράψουν σε DVD, να την προβάλουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, να την προβάλλουν σε σχολεία και άλλα.

Δηλαδή η ταινία κυκλοφορεί ελεύθερα στο κοινό.

Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πωληθεί ή να βγάλει αυτός που την προβάλει κέρδος.

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα Καθημερινή προσέφερε με την αγορά της εφημερίδας και την ταινία σε DVD.

Επαναλαμβάνω, η ταινία ΔΕΝ πωλείται.

Όμως, η τιμή της εφημερίδας εκείνη την ημέρα δεν ήταν η ίδια με εκείνη που έχει σε καθημερινή βάση.

Είχε την ίδια τιμή που έχει όταν παρέχει μαζί με το φύλο της και μία ταινία με συγκεκριμένα δικαιώματα διανομής (Copyright) δηλαδή κοντά στα 4 ευρώ.

Με άλλα λόγια, η εφημερίδα έβγαλε κέρδος από την ελεύθερης διανομής ταινία κανονικότατα.

Αν επιβαρυνόταν εκείνη την ημέρα το φύλλο της εφημερίδας με 0.30 ή έστω με 0.50 ευρώ θα το καταλάβαινα διότι προστίθεται η επιβάρυνση της εγγραφής και αγοράς του καθεαυτού ψηφιακού δίσκου από την εταιρία εγγραφής DVD που συνεργάζεται η εφημερίδα.

Όμως εδώ τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι.
Όπως το βλέπω, η εφημερίδα παρέκαμψε τους όρους χρήσης και έβγαλε κανονικότατα κέρδος χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι (ούτε οι συντελεστές του Home).

Η κατάχρηση της ταινίας από την εφημερίδα με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό, είναι ακόμα χειρότερη από αν είχε η ταινία Copyright καθώς η εφημερίδα την χρησιμοποιούσε αυθαίρετα για να βγάλει κέρδος.

Στην ουσία, προσβάλλεται η δική μας – των χρηστών, καταναλωτών – νοημοσύνη ως προς τη χρήση άδειας CC.

Μπορώ να καταλάβω από κάποιον ένα και μόνο άνθρωπο που δεν έχει ιδέα από terms of use να κάνει μία τέτοια κατάχρηση, αλλά από μία εφημερίδα τέτοιου κύρους που υποτίθεται έχει στο επιτελείο της δικηγόρους για τέτοιες εργασίες όχι μόνο το θεωρώ κατάχρηση αλλά και παρανομία.

Παρανομία πάνω από όλα των δικαιωμάτων αλλά και της δεοντολογίας που φέρουν αυτά τα δικαιώματα.

Προσθήκη:
Σύμφωνα με το άρθρο της Wikipedia είναι αμφίβολο αν η ταινία χρησιμοποιεί τις άδειες χρήσης Creative Commons.

Παρόλα αυτά τα δικαιώματα χρήσης της ταινίας περιλαμβάνουν την αντιγραφή, καταφόρτωση, εγγραφή σε DVD και ελεύθερη διανομή, δομές που παρέχει η άδεια CC.

Όμως δεν υπάρχει πουθενά αναφορά χρήσης της ταινίας για εμπορικούς σκοπούς, πράγμα που εφόσον δεν αναφέρεται δεν σημαίνει πως επιτρέπεται.

Για ένα κόκκινο κάθισμα

December23

Πριν από κάποια χρόνια, μου ήρθε η ιδέα να προσφέρω ενεργά και δωρεάν στην δικτυακή κοινότητα τις σχεδιαστικές μου ικανότητες.

Ξεκίνησα με τον σχεδιασμό γραμματοσειρών.
Ο λόγος ήταν διότι ανάμεσα στους designers και έλληνες γραφίστες επικρατεί μία πολύ έντονη δυσφορία που αφορά το κόστος αγοράς ελληνικών γραμματοσειρών.

Έτσι λοιπόν -επειδή “σπάστηκα” – πήρα την πρωτοβουλία να σχεδιάσω και να μετατρέψω λατινικές σε ελληνολατινικές γραμματοσειρές με την προϋπόθεση να τις διανέμω εντελώς δωρεάν.

Σχεδίασα με αγάπη τον δικτυακό τόπο aka-acid.com και τις ανάρτησα.

Η εργασία για την κατασκευή και σχεδιασμό μίας και μόνο γραμματοσειράς είναι χρονοβόρα και στο τέλος, σε προσωπικό επίπεδο, ένιωθα πως κάτι μου έλειπε.
Δεν ένιωθα παραγωγική παρότι ήξερα πως ο σχεδιασμός γραμματοσειρών και η ελεύθερη διανομή τους καθιστά άκρως σημαντική την προσφορά στην ελληνική κοινότητα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών designers.
Μου έλειπε το 3D, τα χρώματα, οι σκιές, οι υφές, οι γυαλάδες κάτι που ο σχεδιασμός γραμματοσειρών δεν μου προσέφερε μιας και “ψείριζα” τα path και τα pixel.

Για χρόνια είχα αγοράσει ένα domain στο οποίο δεν είχα την παραμικρή ιδέα με τι να το “στολίσω”. Αρχικά σκεφτόμουν να το κάνω gallery με ψηφιακές εικονογραφίσεις. Η ιδέα έμεινε στο ράφι μιας και σχεδίαζα παράπλευρες μίνι εργασίες στον βασικό μου δικτυακό τόπο www.cybertronical.com.
Σε μία κουβέντα με φίλο προγραμματιστή του είπα πως σκέφτομαι να σχεδιάσω έναν δικτυακό τόπο που να προσφέρει εικονίδια δωρεάν.

Δεν είχα ιδέα πως να τα μετατρέψω σε ico και icns φορμά αλλά η ιδέα καρφώθηκε έντονα στο νου μου.
Φίλοι με παρότρυναν να τα πουλάω. Τους απάντησα λακωνικά πως άλλες μου ικανότητες θέλω να πουλάω.

Έτσι σιγά-σιγά σχεδιάστηκε το archigraphs.com. Βρήκα λογισμικό για να μετατρέπω τις εικόνες μου σε icons και μετά ξεκίνησα να τις αναρτώ στο Deviant Art.

Παρότι η προσφορά ήταν δωρεάν δεν ήθελα σε καμία περίπτωση όμως να χρησιμοποιηθούν σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και να αναρτηθούν σαν έργο κάποιου άλλου.
Στο κάτω-κάτω δούλεψα πολύ γι αυτά και επιθυμώ η εργασία μου να εκτιμηθεί από τους χρήστες.

Έτσι λοιπόν πρόσθεσα στον δικτυακό μου τόπο καθώς και σε κάθε ανάρτηση στο Deviant Art την ακόλουθη άδεια χρήσης: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/deed.el
Μερικοί bloggers και χρήστες έχουν την ευγένεια να ζητάνε την άδειά μου για να το αναρτήσουν στο δικτυακό τους τόπο με αναφορά στον δημιουργό.

Άλλοι όμως τα κλέβουν.

Και ερχόμαστε στο θέμα μας μετά από αυτό τον τεράστιο πρόλογο. :P

Ψάχνοντας λογισμικό στον δικτυακό τόπο της Apple πέφτω πάνω εντελώς (μα εντελώς) τυχαία σε μία δωρεάν εφαρμογή που κάνει χρήση του εικονιδίου μου (ενός σφαιρικού καθίσματος που χαλβαδιάζω εδώ και λίγο καιρό σε ένα κατάστημα στην Πειραιώς).

Η εφαρμογή είναι δωρεάν, πράγμα που καθιστά θετική την χρήση του εικονιδίου. Όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά του δημιουργού (aka credits).

Στέλνω ένα ευγενικό ξεχεστήριο e-mail στους κυρίους (θεωρώ πως είναι εν μέρει σοβαροί αφού η Apple δέχτηκε να τους προβάλλει). Οι κύριοι μου απαντάνε τάκα-τάκα μέσω Twitter. Btw, Twitter: καταπληκτικό εργαλείο!

Μέσα σε λίγα λεπτά διευθετήθηκε το θέμα μετά από την συμβουλή του Αστέριου Μασούρα να συμπεριληφθώ στα credits του λογισμικού τους.

Οι ίδιοι μου ανέφεραν πως το επίμαχο εικονίδιο – που φαντασιώνομαι να το αποκτήσω ως πραγματικό αντικείμενο :P – το βρήκαν σε image stock και συγκεκριμένα στο istockphoto.com
Μετά από μία αναζήτηση στον δικτυακό τους τόπο, ανακάλυψα πως η εταιρία iStockPhoto δεν έχει ούτε μισό εικονίδιο από αυτά που έχω σχεδιάσει.
Όπως το καταλαβαίνω, οι κύριοι που είπαν πως το iStockPhoto τους πούλησε το εικονίδιο, ήθελαν να ρίξουν αλλού το φταίξιμο.

Η υπόθεση έληξε αίσια και τώρα πλέον το λογισμικό τους φέρει ευχαριστήρια αναφορά στην δημιουργό του εικονιδίου. :)

Σημαντικό είναι να αναφέρω πως το λογισμικό τους προσφερόταν δωρεάν. Στην αντίθετη περίπτωση θα απαγόρευα την χρήση του εικονιδίου μιας και βρίσκεται κάτω από τα πνευματικά δικαιώματα της “Μη Εμπορικής Χρήσης”.

Μετά από όλα αυτά πονηρεύτηκα και έκανα μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μέσα στις πρώτες σελίδες ανακάλυψα άλλους τρεις που είχαν κλέψει κανονικότατα εικονίδια του Archigraphs.com και τα είχαν κοτσάρει στις σελίδες που πουλούσαν τις διαδικτυακές υπηρεσίες τους.

Για την ώρα έχουν σταλεί e-mail ξεχεστήρια.
Σε αναμονή για τις απαντήσεις τους.


ΑΡΧΕΙΟ

Ship to Gaza

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr