Browsing ΣΥΡΙΖΑ

Εντυπώσεις από το "πείραμα" του deb8

October3

Η Πέμπτη είναι πάντα δύσκολη μέρα στο γραφείο. Οι συνεργάτες μας, πάντα αυτή τη μέρα μας φορτώνουν με δουλειά διότι πλησιάζει το Σαββατοκύριακο. Με το Twhirl ανοιχτό για να ακούω της κοινοποιήσεις του Twitter η εργασία ήταν λιγότερο δυσάρεστη. Το απόγευμα άκουσα τον χαρακτηριστικό ήχο του Twhirl της προσωπικής υπενθύμισης και με έκπληξη διαπίστωσα πως είχε ξεκινήσει μία ψηφοφορία για την εκλογή 5 αντιπροσώπων της δικτυακής κοινότητας που θα θέσουν ερωτήματα στην συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλιτή τον κ. Γιάννη Δραγασάκη. Μέσα στους υποψηφίους ήμουν κι εγώ. Παρακολουθώντας την ψηφοφορία και τα σχόλια των ψηφοφόρων και υποψηφίων ένιωσα ανάμικτα συναισθήματα.

Πρώτα συγκίνηση μετά ενθουσιασμός και τέλος άγχος, τρελό άγχος. Συνειδητοποίησα πως θα έπρεπε να θέσουμε ερωτήματα σε έναν άνθρωπο που κάποτε ήταν υφυπουργός οικονομίας, δηλαδή οι ερωτήσεις θα έπρεπε να είναι οικονομικού περιεχομένου. Ήξερα πως έπρεπε να ξενυχτήσω να διαβάσω το οικονομικό προεκλογικό πρόγραμμα και να σκεφτώ ερωτήματα που θα έκανε ένας απλός πολίτης από έναν αντιπρόσωπο κόμματος που δεν θα βγει κυβέρνηση αλλά ίσως θα βρίσκεται στη βουλή. Η φύση της ερώτησης δεν θα έπρεπε να είναι δημοσιογραφική, θα έπρεπε να είναι προσωπική, εκτός και αν κάποιος από την κοινότητα προσέφερε άλλη μία ερώτηση παρόμοιου είδους.

Αφού διάβασα το πρόγραμμα, έβγαλα τον σκύλο για βόλτα ώστε να αντιληφθώ όχι το πρόγραμμα αλλά την αίσθηση που μου προκάλεσε. Πράγματι, το πρόγραμμα εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την οικονομική κρίση είχε ενδιαφέρον, είχε πράγματι λύσεις και ιδέες πολύ ενδιαφέρουσες, όμως ένιωθα πως ένα τέτοιο πρόγραμμα με τις παρούσες συνθήκες διαφθοράς και κωλυσιεργίας σε όλους τους τομείς του δημοσίου θα ήταν απίθανο να εφαρμοστεί.

Όμως άλλα πράγματα γυρνούσαν τον τελευταίο χρόνο στο μυαλό μου. Πρόσφατα διάβασα από έναν αναλυτή και πρώην στέλεχος της Lehman Brothers πως η οικονομική κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Θα υπάρξουν και άλλα κύματα επειδή το ίδιο το τραπεζοοικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα.

Το τελευταίο καιρό προσπαθούσα να φανταστώ το μέλλον σε αυτό τον κόσμο και η μόνη εικόνα έβλεπα είναι ένα χάος, μία ενδιάμεση κατάσταση από τον οικονομικό μεσαίωνα στην αναγέννηση – την οποία δεν μπορώ καθόλου να οραματισθώ. Κοιμήθηκα το βράδυ με όλες αυτές τις σκέψεις να σχηματίζονται σιγά σιγά σε ερωτήσεις.

Την Παρασκευή το πρωί, με υποδέχθηκε ο @tsimitakis, μιλήσαμε λίγο με τους αντιπροσώπους της κοινότητας τον @sotiropoulos και την @vivian_e γνωριστήκαμε και τραβήξαμε για την συνέντευξη τύπου.

Είχα σημειώσει 4 ερωτήσεις οικονομικού περιεχομένου. Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω μία από αυτές ρώτησα την μοναδική ερώτηση από την οποία δεν περίμενα απάντηση:

Βρισκόμαστε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Το τραπεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι ικανό να λειτουργήσει ακόμα και μετά την κρίση λένε αναλυτές. Πέρα από τις προτάσεις σας διεξόδου από την κρίση, έχετε κάποιο πρόγραμμα ή κάποια πρόταση διεξόδου από αυτό το σύστημα;

Δεν περίμενα απάντηση μακροσκελή. Απλά έθεσα την ερώτηση ως blogger, ως πολίτης αυτής της χώρας, ως Μυρτώ. Έθεσα το ερώτημα για να ακουστεί σε αυτούς τους κυρίους που βρίσκονταν, στα παιδιά που παρακολουθούσαν ζωντανά, στους κυρίους και τις κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθούν πως δεν μας απασχολούν πρόσκαιρες λύσεις και οράματα. Πως εκείνοι που με επιλέξανε να τους εκπροσωπήσω (σωστά ή εσφαλμένα) φαντάζομαι πως τους απασχολεί αυτό το μέλλον που οδηγεί αποκλειστικά στον γκρεμό των κοινωνικών ανισοτήτων, της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης  και της αναπτυξιακής δυσμένειας (δηλαδή την τεχνολογία για την αειοφόρο ανάπτυξη).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5GYW11YjcUk]

Απάντηση πήρα, σε φιλοσοφικό επίπεδο. Δεν περίμενα πάντως να έχει σχηματιστεί μία πρόταση διεξόδου από το σύστημα. Φαντάζομαι πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται με προτάσεις αλλά με επαναστάσεις.

Από το ξενοδοχείο έφυγα εχθές συγκινημένη από την επιλογή της κοινότητας να τους εκπροσωπήσω, ενθουσιασμένη που συμμετείχα σε αυτό το εγχείρημα και ευχαριστημένοι που γνώρισα τα εξαιρετικά παιδιά @tsimitakis @sotiropoulos @vivian_e

Πολλά ευχαριστώ στην δικτυακή κοινότητα για την ψηφοφορία, στο deb8.gr και στον Ματθαίο που βοήθησε σε αυτό το πείραμα όπως το αποκαλεί :)

Ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ

October1

deb8

Από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, θα μπορέσετε αν υποβάλλετε ερωτήσεις στον κ. Γιάννη Δραγασάκη σε αυτό το post ή στο twitter με hash tag #askSyriza

Οι ερωτήσεις των δικτυακών πολιτών θα απαντηθούν αύριο ζωντανά στο Hotel Athens Imperial με την πρωτοβουλία του deb8.gr


ΑΡΧΕΙΟ

Ship to Gaza

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr