Browsing δακρυγόνα

Ανακοίνωση από τη Νομική Ομάδα Σύριζα

October18

Νομίζω πως αυτό είναι σχετικά χρήσιμο παρότι είναι ΣΥΡΙΖέϊκο.

Επικαιροποιημένες Nομικές συμβουλές για Διαδηλωτές

(και όχι μόνο):

1. ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου περιέχει πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα της διαδήλωσης στην Ελλάδα, πρακτικές συμβουλές για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος πριν και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως και για τη συμπεριφορά σε περίπτωση προσαγωγής, σύλληψης και εμπλοκής με την ποινική δικαιοσύνη.

2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ / ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, το δικαίωμα όμως αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς.

Απόφυγε την κατοχή μαχαιριών ή σουγιάδων, ακόμη και αν τα χρειάζεσαι για άλλη χρήση (επαγγελματική κλπ.), καθώς και κάθε αντικειμένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο για άμυνα ή επίθεση (ρόπαλο κλπ), διότι έχουν συχνά κριθεί ως όπλα.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτή θεωρείται παράνομη και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, «όταν παύει να είναι ήσυχη και χωρίς όπλα και εκτρέπεται σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται παρουσία εισαγγελέα και η απαγόρευση ή η πρόσκληση προς διάλυση γνωστοποιείται στο πλήθος τρεις φορές. Να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η σύλληψη με αποκλειστικό λόγο τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.

3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Άφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα.

Έχε μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει από αυτό, τυχόν πληροφορίες που δεν θέλεις να γίνουν γνωστές σε περίπτωση σύλληψής σου. Σε περίπτωση σύλληψής σου, το πιθανότερο είναι ότι θα σου αφαιρεθεί το κινητό από την αστυνομία (όχι πάντα). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα λεπτά για να ειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα, οικείους σου ή δικηγόρο. Aν συλληφθείς και σου ζητηθεί να το παραδώσεις, αφαίρεσε πρώτα την κάρτα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απενεργοποίησέ το.

Έχε μαζί σου:

Α. Ταυτότητα ή διαβατήριο.

Β. Τηλεκάρτα

Γ. Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απέξω το τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210-3829910.

Δ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών.

Στην Ελλάδα θεωρείται παράνομο το να καλύπτεις το πρόσωπό σου, να φοράς μαντήλι η κουκούλα. Όσον αφορά γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση σε κάποια αδικήματα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η αστυνομία χρησιμοποιεί ευρέως μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων ενάντια στους διαδηλωτές, μπορείς να εφοδιαστείς με κατάλληλα αντιόξινα διαλύματα (malox, riopan κ.λ.π.) ένα κομμάτι πανί βαμβακερό και μπόλικο νερό για να πιείς σε περίπτωση που έρθεις σε επαφή με χημικά.

Μετά τη διαδήλωση φρόντισε να ενημερώσεις τους φίλους σου ότι είσαι καλά και συμφωνείστε ένα σημείο συνάντησης. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.

4. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ)

Σιγουρέψου ότι δεν μένεις μόνος/η σου και έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, ώστε να υπερασπιστείς και τον εαυτό σου αλλά και άλλους, καταθέτοντας, για παράδειγμα, σε περίπτωση προβλημάτων με την αστυνομία.

Σε περίπτωση που παραβρεθείς σε σύλληψη ή κακοποίηση διαδηλωτή, φρόντισε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του (αρκεί το ονοματεπώνυμο!) και να ενημερώσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας σχετικά με την ώρα, τον τόπο και τα περιστατικά του επεισοδίου. Χρήσιμο είναι αμέσως μόλις βρεθείς σε ασφαλές μέρος να καταγράψεις ό,τι είδες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και να φροντίσεις να φτάσει από σένα ή έμπιστό σου πρόσωπο στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Τα στοιχεία σου, όπως και το περιεχόμενο της αναφοράς σου δεν θα γίνουν γνωστά σε κανέναν, πέρα από τα μέλη της ομάδας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, αν το επιθυμείς κι εσύ, σε νομικές ενέργειες υπεράσπισης διαδηλωτών ή κατά των οργάνων της τάξης που παρανόμησαν.

Σε περίπτωση που η διαδήλωση δεχθεί επίθεση από την αστυνομία (συνήθως με χημικά αέρια), φρόντισε να απομακρυνθείς από το σημείο συγκροτημένα μαζί με τους συντρόφους σου, χωρίς να τρέχεις. Ακολούθησε τον κύριο όγκο της πορείας και παρέμεινε στον κεντρικότερο δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να φύγεις από τυχόν παράπλευρους, στενούς δρόμους και μην απομονωθείς. Συνήθως, ομάδες αστυνομικών βρίσκονται στα στενά και συλλαμβάνουν όσους τρέχουν πανικόβλητοι να ξεφύγουν από τα αέρια.

Στην περίπτωση που οδηγηθείς σε Νοσοκομείο λόγω προβλήματος από τη χρήση χημικών, πάρε αναλυτική γνωμάτευση και ειδοποίησε την Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Η γνωμάτευση θα βοηθήσει για την μετέπειτα αγωγή αποζημίωσης.

5. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Μπορεί να σε σταματήσουν αστυνομικοί με στολή ή με πολιτικά, οπουδήποτε και να ζητήσουν να εξακριβώσουν τα στοιχεία σου. Από τον αστυνομικό με πολιτικά, απαίτησε την επίδειξη ταυτότητας. Κατόπιν επέδειξε ταυτότητα ή διαβατήριο. Από τη στιγμή που έχεις το σχετικό έγγραφο, δεν έχεις υποχρέωση να τον ακολουθήσεις στο τμήμα.

Οι αστυνομικοί απαγορεύεται να παρευρίσκονται μέσα στη συγκέντρωση ή την διαδήλωση. Πάντοτε όμως υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά. Σε περίπτωση που αντιληφθείς κάποιον αστυνομικό ή σου ζητήσει αυτός τα στοιχεία σου, βρισκόμενος μέσα σε συγκέντρωση ή διαδήλωση, ενημέρωσε δυνατά τους άλλους γύρω σου και αφού πάρεις τα στοιχεία του, απαίτησε αμέσως την απομάκρυνσή του.

Στην περίπτωση που ζητήσει ο αστυνομικός να σου κάνει σωματική έρευνα, απαίτησε να μάθεις την αιτία, τους ακριβείς λόγους που οδηγούν τον συγκεκριμένο αστυνομικό να σε θεωρεί ύποπτο για διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Λόγοι που αφορούν την εμφάνισή σου ή το σημείο όπου βρίσκεσαι, δεν θεωρούνται επαρκείς. Αν ο αστυνομικός επιμείνει, απαίτησε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του, και δήλωσέ του ότι σκοπεύεις να υποβάλεις μήνυση για δυσφήμιση και έργω εξύβριση, και θα επιδιώξεις αποζημίωση για την ηθική σου βλάβη.

Σε περίπτωση προσαγωγής στο Α.Τ., παρότι έχεις τα απαραίτητα έγγραφα:

Την στιγμή της σύλληψης/προσαγωγής, φώναξε δυνατά και καθαρά το ονοματεπώνυμό σου και την τυχόν συλλογικότητα (σύλλογο, πολιτική οργάνωση, σωματείο κλπ) στην οποία συμμετέχεις, και ότι σε συλλαμβάνουν άδικα (π.χ. Με λένε Γιάννη Παπαδόπουλο, είμαι μέλος του συλλόγου φοιτητών νομικής και με συλλαμβάνουν άδικα!). Να επαναλαμβάνεις τα παραπάνω συνέχεια, απευθυνόμενος στον κόσμο γύρω σου, μέχρι να σε μεταφέρουν στο περιπολικό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι συχνά, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί στην άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντος – προσαχθέντος, εξασφαλίζει δε την ειδοποίηση των οικείων και της συλλογικότητας, καθώς επίσης και νομική βοήθεια.

Ζήτησε να μάθεις την αιτία της προσαγωγής σου.

Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παρανομούν, παραβιάζουν τα συνταγματικά σου δικαιώματα.

Ζήτησε τα ονόματα των αστυνομικών που σε συλλαμβάνουν ώστε να γνωρίζεις ποιους θα καταγγείλεις για παράνομη σύλληψη και παράνομη κατακράτηση (ακόμη και αν τελικώς δεν το κάνεις).

6. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Α. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ.

1.Απαίτησε να μάθεις για ποιο συγκεκριμένα αδίκημα σε συλλαμβάνουν.

2. Ακολούθησε την συμπεριφορά που εκτέθηκε προηγουμένως. Π.χ. Δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη. Είμαι ο/η…. μέλος του σωματείου/συλλόγου/πολιτικής οργάνωσης κλπ, και με συλλαμβάνουν άδικα.

(Συνήθως οι συλλήψεις είναι τυφλές. Με τον παραπάνω τρόπο ενημερώνεται ο κόσμος ότι γίνονται συλλήψεις, ειδοποιούνται δικηγόροι κλπ, ακολουθεί η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης των διαδηλωτών και οι αστυνομικοί λαμβάνουν υπ’ όψη τους ότι γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και προτίθεσαι να τα ασκήσεις, άρα είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο βίαιοι).

Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

Φρόντισε να μην απαντήσεις σε καμία ερώτηση των αστυνομικών, ούτε καν να εμπλακείς σε «φιλική κουβεντούλα». Οτιδήποτε πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή εναντίον άλλων.

Ανταλλάξτε στοιχεία με τους άλλους συλληφθέντες, ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως η Ομάδα Νομικής Βοήθειας σε περίπτωση που κάποιος αφεθεί ελεύθερος πιο νωρίς από τους άλλους.

Ενημέρωσε τους άλλους συλληφθέντες για την ύπαρξη Ομάδας Νομικής Βοήθειας και για τα δικαιώματά τους, σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζουν. Διαμόρφωσε κατά το δυνατόν ατμόσφαιρα αλληλεγγύης, και συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας.

Γ. ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Φρόντισε να ενημερωθείς αν κατηγορείσαι για κάτι ή αν πρόκειται για απλή προσαγωγή. Σε κάθε περίπτωση απαίτησε την άμεση επικοινωνία με δικηγόρο.

Στην περίπτωση της προσαγωγής, πίεσε για την άμεση απελευθέρωσή σου, ως εξής:

Σε κάθε αστυνομικό που περνά από μπροστά σου καθώς στέκεσαι και περιμένεις, επαναλαμβάνεις απαιτητικά τα παρακάτω.

1. Διαμαρτύρομαι για την παράνομη κατακράτησή μου και απαιτώ να αφεθώ αμέσως ελεύθερος.

2. Απαιτώ να επικοινωνήσω με το δικηγόρο μου τώρα αμέσως.

3. Γνωρίζω τα δικαιώματά μου και σκοπεύω να τα ασκήσω. Απαιτώ το όνομα των υπευθύνων για την παράνομη κατακράτησή μου προκειμένου να υποβάλω μήνυση.

4. Παρακίνησε και τους υπόλοιπους προσαχθέντες να κάνουν το ίδιο.

Μη θεωρήσεις δεδομένο ότι η «υπομονετική» στάση σου κατά τις ώρες της αναμονής θα σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις. Συνήθως, η αστυνομία συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους χωρίς να τους ενημερώσει για την αιτία, τους χαρακτηρίζει όλους προσαχθέντες και μετά από πολλές ώρες, αποδίδει αδικήματα στους περισσότερους από αυτούς.

Θεώρησε δεδομένο, ότι καθώς εσύ θα πιέζεις μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα για την απελευθέρωσή σου, έξω από αυτό θα διαμαρτύρονται δικηγόροι για τον ίδιο λόγο και θα οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.

Σε περίπτωση σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών, κεντρική συμβουλή που πρέπει να διέπει όλη σου τη στάση είναι η ερμητική σιωπή σε οποιαδήποτε προσπάθεια των αστυνομικών να σε προσεγγίσουν. Δεν απαντάς σε άλλες ερωτήσεις, πέραν των στοιχείων ταυτότητας (π.χ. ούτε καν αν έχεις αδέλφια, πού εργάζεσαι κλπ.) και γενικά διατήρησε μία αποστασιοποιημένη στάση (αρνήσου κέρασμα καφέ κλπ.). Απαίτησε την επικοινωνία σου με συνήγορο. Αρνήσου να απολογηθείς προανακριτικά χωρίς δικηγόρο.

Αν παρά ταύτα, επιλέξεις να απολογηθείς χωρίς δικηγόρο, είναι χρήσιμο, να δώσεις προανακριτική κατάθεση με το παρακάτω περιεχόμενο: «Συμμετείχα σε ειρηνική διαδήλωση όπως δικαιούμαι από το ελληνικό σύνταγμα. Δεν διέπραξα καμία παράνομη πράξη. Η σύλληψή μου είναι απολύτως παράνομη, το ίδιο και η κράτησή μου. Προτίθεμαι να υποβάλω μήνυση και γι′ αυτό ζητώ να μου ανακοινωθούν τα ονόματα των υπευθύνων. Αναλυτικά θα απολογηθώ ενώπιον των δικαστικών αρχών».

Αρνήσου να απαντήσεις σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση, πλην των παραπάνω αναφερόμενων ως εξής: «Αρνούμαι να απαντήσω δεδομένου ότι μετά την παράνομη σύλληψή μου για δήθεν αδικήματα τα οποία ουδέποτε διέπραξα, αμφιβάλω για την νόμιμη διεξαγωγή προανάκρισης από την αστυνομία. Επιφυλάσσομαι και πάλι να απαντήσω ενώπιον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.»

Ακόμα και αν κρίνεις ότι κάτι μπορεί να διευκολύνει τη θέση σου, έχεις κάθε χρονικό περιθώριο να το καταθέσεις αργότερα, αφού θα έχεις μιλήσει με δικηγόρο και τους οικείους σου.

Μην δέχεσαι τίποτα πόσιμο ή φαγώσιμο εκτός από συσκευασμένα είδη (π.χ. μπουκάλι νερό, κρουασάν κλπ.). Επίσης δεν υπογράφεις κανένα έγγραφο χωρίς την παρουσία δικηγόρου, με εξαίρεση το έγγραφο της προανακριτικής σου απολογίας, εφόσον έχεις απολογηθεί με τη θέλησή σου και εφόσον έχει το παραπάνω περιεχόμενο.

Βασικά δικαιώματα στο αστυνομικό τμήμα:

1. Έχεις δικαίωμα να ζητήσεις το έντυπο με τα δικαιώματά σου στη μητρική σου γλώσσα.

2. Έχεις δικαίωμα να κάνεις ένα επιτυχημένο τηλεφώνημα. Αν ειδοποιήσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, δώσε μας κάποιες απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, τμήμα που κρατείσαι, πού και πότε συνελήφθης, υπηκοότητα και σε ποια γλώσσα συνεννοείσαι).

3. Έχεις δικαίωμα να επιλέξεις δικηγόρο της αρεσκείας σου. Σε περίπτωση που επικοινωνήσεις με την Ομάδα, θα φροντίσουμε να έρθει δικηγόρος το συντομότερο. Επίσης μπορούμε να ειδοποιήσουμε δικηγόρο της επιλογής σου, εφόσον μας δώσεις τα στοιχεία του.

4. Μπορούν να σου αφαιρέσουν όλα τα κινητά αντικείμενα (π.χ. ρολόι, κινητό, χρήματα, κλειδιά). Έχεις δικαίωμα να απαιτήσεις τη σύνταξη σχετικού καταλόγου. Παράδωσε το κινητό μόνο αφού αφαιρέσεις την κάρτα και σε κάθε περίπτωση αποενεργοποίησέ το.

5. Αν είσαι γυναίκα, απαίτησε να σου γίνει σωματική έρευνα από γυναίκα αστυνομικό.

6. Αν έχεις τραυματιστεί, απαίτησε: 1) Την άμεση μεταφορά σου σε νοσοκομείο, ακόμη και στην περίπτωση φαινομενικά ελαφρού τραυματισμού. Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις την εξέλιξη μιας σωματικής βλάβης και επιπλέον περιφρουρείς τη σωματική σου ακεραιότητα από τυχόν νέες επιθετικές διαθέσεις κάποιου αστυνομικού. 2) Την εξέτασή σου από ιατροδικαστή και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.

Η αστυνομία οφείλει να σε οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Αν παρέλθει ένα 24ωρο από τη σύλληψή σου χωρίς να έχεις οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, απαίτησε να αφεθείς ελεύθερος, ακόμη και αν σου έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

Δ. ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο Εισαγγελέας σου απαγγέλλει κατηγορίες και:

Α. Θα σε παραπέμψει να δικαστείς με την αυτόφωρη διαδικασία εάν η κατηγορία είναι πλημμέλημα ή

Β. Θα σε παραπέμψει σε Ανακριτή εάν η κατηγορία είναι κακούργημα.

7. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΑΦΕΘΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ

Ειδοποίησε τους οικείους σου ότι είσαι ελεύθερος/η και την Ομάδα Νομικής Βοήθειας (για την κατηγορία που τυχόν σου απαγγέλθηκε, για άλλα άτομα που τυχόν κρατούνται ακόμα). Μην «φλυαρείς» για τις πράξεις σου ούτε στους οικείους σου, δεν σε εξυπηρετεί σε τίποτα και μπορεί να σε ακούσουν και «λάθος άνθρωποι».

Σε περίπτωση που έχεις κακοποιηθεί, φρόντισε να εξεταστείς σε δημόσιο νοσοκομείο και ζήτα αντίγραφο της γνωμάτευσης.

8. ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ

Από την στιγμή που θα προσαχθείς σε αστυνομικό τμήμα να ξέρεις ότι οτιδήποτε καταθέσεις για τον εαυτό σου η τρίτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή να επιβαρύνει χωρίς τη θέλησή σου ανθρώπους που πιθανόν να είναι αθώοι.

Ο ήχος

February13

Βρίσκομαι σε ένα κεντρικό σημείο, κοντά είναι η θάλασσα.

Ο κόσμος γύρω είναι πολύς.

Είμαι σε διαμαρτυρία.

Σε μαζική διαμαρτυρία

Είναι καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι που διαμαρτύρονται είναι νέα παιδιά, από 15 χρονών και πάνω.

Όλοι είμαστε με τα κοντομάνικα.

Τα ΜΑΤ βρίσκονται εκεί.

Ίσως δεν έχω δει ποτέ περισσότερα ΜΑΤ στη ζωή μου σε διαδήλωση.

Όλοι μας είχαμε αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Τις φοράμε διότι και τα ΜΑΤ βάζουν τις μάσκες, θα μας ρίξουν χημικά.

Δεν συμβαίνει τίποτα για να ρίξουν χημικά.

Θεώρησα πως είναι αυτονόητο να μην συμβαίνει τίποτα.

Μόλις ασφάλισα τη μάσκα και τα χημικά έπεσαν, ούτε που το κατάλαβα…

Όμως τα χημικά ακόμα και μάσκα να φοράς, όταν αγγίζουν το δέρμα αμέσως δρουν με έναν πρωτόγνωρο τρόπο!

Ξάφνου με πιάνει πανικός, ναυτία.

Κρατάω την αναπνοή μου.

Στέκομαι εκεί.

Όλοι το ίδιο κάναμε.

Και αυξανόταν ο πανικός.

Ένιωθα πως έπρεπε να πάρω μεγάλες ανάσες για να συνέλθω.

Παίρνω βαθιές ανάσες, έκαναν ηχώ μέσα από τη μάσκα.

Εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το θέλω, πέφτω στα γόνατα.

Όλοι πέσαμε στα γόνατα, κρατώντας το κεφάλι μας… διότι ακούγαμε έναν ήχο.

Ο ήχος δεν προερχόταν από κάπου, όμως όλοι τον ακούγαμε, προερχόταν από μέσα μας.

Ο ήχος, άρχιζε να γίνεται εκκωφαντικός, ήταν κλιμακωμένος, τρομαχτικά ισχυρός, σαν να ακούγαμε όλοι στο σώμα μας τα κύτταρά μας να εκρήγνυνται.

Πετάχτηκα.

Συνήλθα.

Είχα ξυπνήσει από ένα περίεργο όνειρο.

Σαν να έζησα μία στιγμή από το μέλλον, ή από έναν παράλληλο κόσμο.

Θαρρώ πως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου, που σε όνειρο άκουσα ήχο, ή μάλλον τόσο δυνατό ήχο.

Τον θυμάμαι ακόμα.

Δεν νομίζω να τον ξεχάσω…

Διάολε τι παιχνίδια μας παίζει καμιά φορά το μυαλό…

Στις 5 Μαΐου…

May7
Ξύπνησα με έναν κόμπο στο στομάχι…
Ο σύζυγος δούλευε, ήθελα να πάω στην πανελλαδική απεργία στο Σύνταγμα, αλλά όχι μόνη.
Είμαι και μια σταλιά άνθρωπος…
Όμως έπρεπε να πάω.
Ήταν χρέος μου.
Αν δεν πήγαινα θα ήταν σαν να έλεγα ναι.
Αν δεν πήγαινα θα ήταν σαν να συμφωνούσα με την επιβολή.
Με τη ψυχή στο στόμα παίρνω τη σακαράκα μου και τραβάω για το κέντρο.
Φτάνω στη Συγγρού, συνθήματα, κόσμος πολύς, μόλις έκλεισε ο δρόμος.
Κάνω μερικές μανούβρες και βρίσκομαι στο Κουκάκι όπου και παρκάρω κατά διαβολική τύχη μπροστά από το παλιό σπίτι μιας φίλης.
Ανέβαινα τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, άλλος κόσμος, άλλος πλανήτης.
Μερικοί έπιναν τον καφέ τους κάτω από τα λίγα σύννεφα του Αττικού ουρανού, άλλοι πήγαιναν στο μουσείο, ένας νεαρός τσακωνόταν με την κοπέλα του από το κινητό.
Λίγα μέτρα πιο πέρα στην Αμαλίας, η πορεία του ΠΑΜΕ σε σπαστά κομμάτια γεμάτη συνθήματα.
Λίγοι ήταν οι εικοσάριδες, οι περισσότεροι ήταν 30-40-60.
Παίρνω τηλέφωνο τον Αστέρη.
Του λέω τί γίνεται, πως είναι η κατάσταση.
Φτάνω Σύνταγμα, με παίρνει τηλέφωνο η Μαρία.
- Είμαστε Σύνταγμα, που είσαι;
- Σε δύο φτάνω.
Βρεθήκαμε!
Ήταν και άλλα παιδιά εκεί, φίλοι της Μαρίας.
Ένιωσα ανακούφιση.
Δεν ήμουν μόνη.
Κοίταξα παντού.
Πράγματι δεν ήμουν καθόλου μόνη.
250.000 ήταν μαζί μου και ήμουν μαζί τους.
Οικογένειες ολόκληρες έξω από τη βουλή να φωνάζουν συνθήματα που θα έπρεπε να ντροπιάζουν εκείνους που ήταν μέσα στο κτίριο.
Τρεις γενιές μαζεμένες εκεί, στην Αμαλίας, που δεν ανήκαν σε κανένα μπλοκ, σε κανένα σωματείο, σε καμία οργάνωση.
Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι που δεν είχαν πάει ποτέ σε πορεία ήταν εκεί!
Ξάφνου όλοι μαζί, μία φωνή, μεταλλική, μοναδική, εκκωφαντική “Κλέφτες”.
“Κλέφτες” ξανά και ξανά!
Έτρεμα.
Όχι από φόβο.
Έτρεμα από συγκίνηση.
Δεν ήμουν καθόλου μόνη.
Τα ΜΑΤ παραταγμένα δεξιά και αριστερά της βουλής.
Στην δεξιά πλευρά κάποιοι προσπαθούσαν να μπούνε μέσα.
Αρχίζει ο εκνευρισμός.
Ο κόσμος όλος “Κλέφτες” και “Ου”.
Έχουμε χάσει τον Στάθη.
Τον παίρνω τηλέφωνο, μου λέει πως είναι μακριά και παίρνει φωτογραφίες.
Ο κόσμος απομακρύνεται από το πεζοδρόμιο, κάτι γίνεται.
Βάζουμε μάσκες όλοι.
Μύρισε χημικό.
Βλέπω τα ΜΑΤ από το κέντρο της βουλής να τρέχουν στην αριστερή πλευρά, εκεί που δεν γινόταν απολύτως τίποτα.
Ρίξανε χειροβομβίδες, από αυτές που βγάζουν το χημικό.
Όλοι άρχιζαν να φτερνίζονται.
Μερικοί τους έπιασε πανικός.
“Σιγά σιγά παιδιά, είναι απόρροια των χημικών ο πανικός” φώναξα σε 5 κοπέλες που ήταν τρομοκρατημένες.
Έφτασε ο Στάθης κατακόκκινος.
Έτρεμε από την ένταση.
“Έριξαν δίπλα στο πόδι μου τη χειροβομβίδα” μας είπε.
Ψεκάστηκε χημικά.
Του δώσαμε riopan να πασαλειφτεί, του έδωσα γάλα να πιει, έδειχνε ψύχραιμος αλλά μόνο η καρδούλα του ήξερε πόσο τρόμαξε.
Έδωσα στην κοπέλα της παρέας μία περίσσια μάσκα και μία στη Μαρία.
Οι μάσκες μας έσωσαν!
Ο κόσμος που έφυγε από το πεζοδρόμιο του Άγνωστου Στρατιώτη ξανάρθε!
Ξαναρίξανε χημικά, ατελείωτα!
Πάλι χωρίς λόγο!
Διαλυθήκαμε προς την Πανεπιστημίου.
Το θέαμα που ακολούθησε θύμιζε πόλεμο!
Δεκάδες κόσμος στη λεωφόρο να κάνει εμετό, ΜΑΤ τρέχανε στο πεζοδρόμιο, πιάνουν έναν άνθρωπο με θαλασσιά μπλούζα και άρχιζαν να τον δέρνουν.
Τον έσωσαν οι διαλυμένοι πολίτες.
Τα ΜΑΤ έβριζαν τον κόσμο.
Ο κόσμος τους γιουχάριζε, μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία έβριζαν τα ΜΑΤ.
Προσπαθώ να βγάλω φωτογραφία, το χέρι μου τρέμει.
Συνειδητοποιώ πως είμαι μόνη.
Πανικός!
Κατεβαίνω προς Προπύλαια, προσπαθώ να φύγω.
Δεξιά στη Σίνα αστυνομία/ΜΑΤ/ομάδα Δίας.
Αριστερά στη Σταδίου πόλεμος!
Καπνοί, η ομάδα του ΠΑΜΕ ανεβαίνει στο Σύνταγμα!
Ένοιωσα εγκλωβισμένη!
Και άλλο κύμα πανικού.
Και άλλα δακρυγόνα.
Με παίρνει τηλέφωνο η Μαρία.
- Είμαστε Προπύλαια
- Μας την πέφτουν! Μας την πέφτουν!
Δεν μπορώ να κυριαρχήσω στον πανικό μου.
Δεν μπορώ να αναπνεύσω, άρχιζε να με πιάνει το άσθμα.
Βρίσκω τη Μαρία και τον Στάθη.
Ανακούφιση!
Τα παιδιά λένε να πάνε προς τα κάτω.
Τους αποχαιρέτησα και έφυγα στο μετρό.
Έφτασα σπίτι, ζαλάδα, βαρύ κεφάλι.
Ο λαιμός μου έκαιγε, σαν να είχε πάρει φωτιά.
Έβγαλα τον σκύλο βόλτα για κανένα μισάωρο μόνο και μόνο για να μου φύγει η ζαλάδα.
Πήρα τηλέφωνο τη Μαρία.
- Παιδιά που είστε;
- Σταδίου, καίγεται η Marfin.
Τα νέα που ακολούθησαν από το Twitter ήταν τραγικά…
Μπάχαλοι έριξαν μολότοφ στη Marfin.
Σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι από τις αναθυμιάσεις.
Μία γυναίκα, ένας άντρας και μία έγγυος.
Παγώσαμε.
Οι μπάχαλοι δεν είναι πλέον κωλόπαιδα που σπάνε κάδους και καίνε σκουπίδια.
Είναι δολοφόνοι!
Τέσσερις νεκροί… εργαζόμενοι των 1000ων ευρώ, πολίτες σαν κι εμάς…
Όλα ξαφνικά αλλάζουν.
Ανατρέπονται.
Σκέφτηκα την Αργεντινή.
Σκέφτηκα τους δικούς της νεκρούς…
Έχω ταραχτεί.
Έχω παγώσει…

Μάριος Ζ

April20

11 Μαρτίου του 2010, την ημέρα της Πανελλαδικής απεργίας κατά στην οικονομική κρίση και τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους.

Ο δάσκαλος κολύμβησης Μάριος Ζέρβας διαδήλωνε στο κέντρο της Αθήνας ειρηνικά.

Δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ τον συλλάβανε με τις εξής κατηγορίες:

  • Ότι έριξε βόμβα μολότοφ
  • Ότι ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του – με βάση τον κουκουλονόμο.
  • Ότι κουβαλούσε στο σάκο του εκρηκτικούς μηχανισμούς

Μετά τη σύλληψή του, διαπιστώθηκε πως ο σάκος του περιείχε σαμπουάν, μπουρνούζι, μαγιό και σκουφάκι κολύμβησης.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής του αποδεικνύουν πως ο Μάριος δεν φορούσε κουκούλα πως δεν είχε κρύψει τα χαρακτηριστικά του και πως στην γύρω περιοχή δεν υπήρχε απολύτως καμία ένδειξη ρίψης βόμβας μολότοφ.

Ο εισαγγελέας θεώρησε πως η μόνη μαρτυρία του ενός από τους δύο αστυνομικούς είναι ισχυρότερη από τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που έδωσε η οικογένεια του Μάριου.

Ο Μάριος προφυλακίστηκε.

Σαν τον Θεόδωρο, σαν τον Αυγουστίνο, σαν τα πράσινα AllStarάκια.

Ο Μάριος είναι εδώ και 40 μέρες στη φυλακή.

Ο πατέρας του Μάριου έγραψε ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εκλιπαρόντας να κοιτάξει την υπόθεση του παιδιού.

Η απάντηση του υπουργού ήταν σιωπή

Ο Μάριος, θα μπορούσε να ήταν εσύ, εγώ, ο φίλος μου, ο αδερφός μου…

Ο Μάριος είναι ακόμα στη φυλακή.

Και η δημοκρατία λειτουργεί

Προσθήκη:

Ο ΜάριοςΖ είναι ελεύθερος! :D

Εν καιρώ δημοκρατίας…

December4

Πριν από ένα χρόνο, ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η δολοφονία του παιδιού, θύμισε τις σκοτεινές εποχές εποχές της χούντας, αλλά και τις σκοτεινές εποχές που υπήρξαν επί δημοκρατίας.

Ο Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο εν καιρώ δημοκρατίας στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 1985. Ο δολοφόνος του, Αθανάσιος Μελίστας, αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο. Αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό το ότι ήταν “εν βρασμώ ψυχής” (από Wikipedia).

Λίγα χρόνια πριν το 1980, η εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου την παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου. Την ίδια μέρα ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ. Μία μέρα μετά κατέληξε, στο Λαϊκό νοσοκομείο. Οι δολοφόνοι τους δεν βρέθηκαν ποτέ.

Όλα αυτά συνέβησαν σε εποχές που δεν υπήρχε καθεστώς, που δεν υπήρχε φασισμός, που υπήρχε η ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, της διαδήλωσης.

Εχθές, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε μήνυμα εν όψη της δολοφονίας του Αλέξη: «Η βία αναπαράγει τα προβλήματα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού με ένα μήνυμα κατά της βίας»

Να τιμήσουμε τη μνήμη, είπε ο Γιώργος. Και η μητέρα του παιδιού; Πόσο τη διευκολύνει η δικαιοσύνη;

Τα μηνύματα θα πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις και αυτή τη στιγμή οι πράξεις δεν είναι με το μέρος της οικογένειας του παιδιού.

Από το in.gr:
Η δίκη θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2010 στην Άμφισσα. Η μητέρα κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο ζητώντας να γίνει η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η αίτηση τέθηκε στο αρχείο. Ο εισαγγελέας έκρινε Ιωάννης Τέντες για λόγους “δημόσιας ασφάλειας” η διεξαγωγή της δίκης θα γίνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας.

Αυτή την απόφαση την αντιλαμβάνομαι ως εξής:

Θέτουμε πως υπάρχει πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας ως προς τον κατηγορούμενο και  διεξάγουμε τη δίκη στην Άμφισσα.

Η απόφαση αυτή ανάγεται σε διευκόλυνση από το μέρος του κατηγορούμενου.

Η μητέρα θα αναγκαστεί να παραστεί στην Άμφισσα καθώς η απόφαση αποτρέπει την διευκόλυνση προσέλευσης των μαρτύρων κατηγορίας.

Αν υπάρχει θέμα δημόσιας ασφάλειας, τότε μήπως θα έπρεπε να εμπλακεί ο αρμόδιος υποργός σε θέματα ασφάλειας πολιτών, ο κύριος Χρυσοχοΐδης ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της δίκης στην Αθήνα;

Να σημειώσουμε πως η φοβερότερη τρομοκρατική οργάνωση στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας η 17Ν δικάστηκε στην Αθήνα.

Δηλαδή ο Αλέξης είναι πιο “επικίνδυνος” από την 17Ν;

Το παιδί είναι νεκρό κύριοι.

Ποιός είναι αυτός ο κίνδυνος που δεν επιτρέπει τη δίκη στην Αθήνα;

Επικίνδυνες είναι οι μανάδες που διαδήλωναν με τα παιδιά τους στο κέντρο τον Δεκέμβρη, οι 15χρονοι μαθητές με τα λουλούδια στα χέρια;

Επικίνδυνοι είμαστε εμείς οι πολίτες που καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα από τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Οι “αναρχικοί” “μπαχαλάκιδες” που διαλύσανε το κέντρο της Αθήνας ανενόχλητοι με κερκίδα την αστυνομία τον Δεκέμβρη του 2008;

Το παιδί είναι νεκρό, το παιδί δολοφονήθηκε.

Και η αίτηση της μάνας είναι ακόμα σε κάποιο συρτάρι στον Άρειο Πάγο.

« Older Entries

ΑΡΧΕΙΟ

Ship to Gaza

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr