Browsing Eco

Η βιτρίνα του ΕΟΤ

July5

Δεν έχω τίποτα με το παιδί που σχεδίασε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ.
Από ότι μαθαίνω, το παιδί είναι συνεργάτης της Beetroot η οποία είναι από τις πιο αξιόλογες εταιρίες design, in general.
Τα έχω με τον ΕΟΤ.
Υποψιάζομαι, ή μάλλον είμαι εντελώς σίγουρη, πως το κοπέλι [ή τα κοπέλια] που έφτιαξε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ, πρέπει να πέρασε των παθών του τον τάραχο.
Υποψιάζομαι πάλι πως θα πρέπει να του είπαν από το υπουργείο, οι 400οι διευθυντάδες και οι άλλοι 800οι που έχουν άποψη, να βάλει τα πάντα στο σποτάκι.
Να βάλει την Άρτα, τα Γιάννενα, την Πάμελα Άντερσον, τα Μετέωρα – ταιριάζει με το προηγούμενο – τα πάντα όλα.
Και όπως γίνεται πάντα, όταν ένας καλλιτέχνης σχεδιάζει κάτι, έρχονται οι 400οι νοματαίοι “εμπειρογνώμονες” και “γνώστες της αισθητικής” [ναι, όλοι έχουμε άποψη για την αισθητική ειδικά εκείνοι που έχουν κακή αισθητική], λένε ο κάθε ένας το μακρύ του και το κοντό του με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να βγει τουρλού.
Υποψιάζομαι πως κάτι άλλο ήθελε να κάνει το κοπέλι που ανέλαβε την καμπάνια… και στην τελική υποψιάζομαι πως μετά αυτό το αποτέλεσμα, θα ήθελε να μην γνωρίζει κανείς το ποιος το έφτιαξε.
Όλα είναι υποψίες, διότι οκ, δεν το ξέρω το παιδί αλλά ξέρω τη δουλειά της Beetroot η οποία είναι εξαιρετική!
Επίσης ξέρω πως λειτουργεί το δημόσιο – 12 χρόνια εργαζόμουν σε ένα ιδιωτικό με δομές και νοοτροπία δημοσίου.
Έχει όμως πολύ ενδιαφέρον ο τελευταίο πλάνο του βίντεο.
Είπαμε η Πάμελα, τα Μετέωρα αλλά και το εκκλησάκι της Σίφνου, ένας φάρος, μία γιαγιάκα γραφική, τα αρχαία… όλα [εκτός από την Πάμελα - όχι δεν εντάσσεται κάτι τέτοιο στην "πλουσιότερη χώρα του κόσμου" προφανώς, αλλά έχει πλάκα] σχεδιασμένα καρτουνίστικα, παιχνιδιάρικα πολύχρωμα και ευχάριστα [σημείωση: αγαπώ καρτουνίστικο σχεδιασμό χαρακτήρων in general].
Σημειώνω ξανά πως ο σχεδιασμός των καρτούν και πολύ καλός [ειδικά αυτός της γατούλας που κουνάει κάποια στιγμή το αυτάκι της].
Η πλουσιότερη όμως χώρα του κόσμου, έχει κάνει τα γαϊδουράκια είδος υπό εξαφάνιση, όπως και τα κρι-κρι [που εμφανίζονται στο σποτ], σκοτώνει τα δελφίνια επειδή μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων, βρομίζει τις θάλασσες από τα κότερα που αμολάνε τα λήμματα τους σε περιοχές που κάνουν μπάνιο [βλέπε Αντίπαρος], χρησιμοποιούν δούλους μετανάστες για να μαζεύουν πορτοκάλια και καρπούζια, έχει καταστρέψει το φυσικό τοπίο και το χρώμα των παραθαλάσσιων χωριών για να φτιάξει μαρίνες όπου φιλοξενούν ιστιοπλοϊκά και κότερα και επειδή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας [εξαιρούνται οι Κυκλάδες] δεν υπάρχουν προϋποθέσεις δόμησης, συνεπώς το παραδοσιακό “χρώμα” των περιοχών αντικαθίσταται με κατοικίες με αλουμινένια κουφώματα, ελενίτ, πολυκατοικίες ελεεινές κλπ [θυμίζω την Κρήτη που αν εξαιρέσεις για παράδειγμα την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, το υπόλοιπο Ρέθυμνο είναι μία μπετονένια αθλιότητα συμπλέγματος ενοποίησης χωριών που έγιναν πολυκατοικίες].
Αυτή λοιπόν, την ωραιότερη χώρα του κόσμου, ναι είναι δεν αμφιβάλει κανείς, εμείς οι πολίτες και οι κυβερνήσεις, έχουμε φροντίσει να την καταστρέφουμε ανελέητα.
Δεν υπάρχει παραλία που να μην έχει σκουπίδι, δεν υπάρχει δάσος που να μην είναι τουλάχιστον μία φορά καμένο, δεν υπάρχουν ούτε υποδομές, ούτε μελέτες και το χτίσιμο εργοστασίων της ΔΕΗ [ειδικά αυτά που είναι χτισμένα παραθαλάσσια όπως του Αθερινόλακου], δεν υπάρχει δρόμος που να μην έχει τουλάχιστον 15 αντιαισθητικές και τεράστιες φωτεινές ταμπέλες.
Ξεφύγαμε λίγο όμως από τον στόχο της διαφήμισης…
Η διαφήμιση σου λέει στο πνεύμα του χιούμορ πως ηρεμία δεν είναι το μπαράκι στη θάλασσα και ο ρακετοφόρος τύπος. Σύμφωνοι. Κι εμένα μου την σπάει ο ρακετοφόρος, διότι 99% το μπαλάκι θα προσγειωθεί πάνω σου –  και το “τάκα-τούκα” της μπάλας παραπέμπει σε κινέζικο βασανιστήριο.
Να ρωτήσω τώρα κι εγώ κάτι: Ποιος έχει δώσει άδεια ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό των παραλιών της Ελλάδας να έχουν ξαπλώστρες, να έχουν ένα μπαράκι δίπλα, να έχουν ένα μικρό γήπεδο beach volley;
Ποιος δίνει άδεια να χτιστεί εστιατόρια και καφέ πάνω σε παραλίες;
Και τέλος μήπως αυτές τις ήρεμες παραλίες, χωρίς ξαπλώστρες και πασαρέλες [τύπου Αστέρα Βουλιαγμένης] τις βρίσκεις μόνο όταν είσαι ζάμπλουτος ώστε να έχεις κότερο/ιστιοπλοϊκό ή να έχεις την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσεις ένα ιστιοπλοϊκό για να τις προσεγγίσεις [εξαιρούνται οι ντόπιοι που ξέρουν δύσβατα μέρη που καταλήγουν σε παραλίες ερημικές];
Ωραίος ο Πέτρος [που τον έχουν βιάσει και αντικαταστήσει ένα σωρό φορές], ωραίες και οι μονάχους-μονάχους που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και το Άγιο Όρος του οποίου η αξία έχει αποτελέσει εθνικό σκάνδαλο.
Ωραία είναι όλα όταν τα λέμε, όμως στην Ελλάδα της κρίσης [και η κρίση ξέρασε αλήθειες], η βιτρίνα με τα χαριτωμένα δελφίνια, τις συμπαθέστατες φώκιες και τα περήφανα κρι-κρι έχει καταλυθεί.
Η πραγματικότητα έχει πάρει τη θέση της, όπως αυτής των βασανισμών ζώων στην Κρήτη, όπως αυτής που οι δήμοι ρίχνουν φόλες που σκοτώνουν αδέσποτα, όπως αυτής των σκουπιδιών σε κάθε πάρκο, σε κάθε παραλία, σε κάθε πόλη.
Και επειδή  είμαι ντόπια και ο ΕΟΤ χέστηκε και τον ντόπιο, τον ενδιαφέρει ο τουρίστας – το δέχομαι στην τελική – αντί να κάνει ρηχές καμπάνιες για το πόσο όμορφη χώρα έχουμε – την οποία σύννομα καταστρέφουμε – ας κάνει καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με το υπουργείο ανάπτυξης, παιδείας και υγείας για τα σκουπίδια, για τον σεβασμό των ζώων, για τον σεβασμό του δάσους και της φύσης.
Έτσι, επειδή έπεσαν οι μάσκες και καταλύθηκαν οι βιτρίνες…

posted under Eco | No Comments »

Glass Walls

April13

“If slaughterhouses had glass walls everyone would be vegetarian”

Αφηγητής: Paul MacCartney

Marxs Sideways

"Home" η ταινία που "πουλήθηκε" με άδεια CC

January17

Το καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε δωρεάν στο διαδίκτυο και προβλήθηκε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ η εκπληκτικής φωτογραφίας ταινία “HOME”.

Η ταινία βρίσκεται κάτω από την άδεια των Creative Commons.

Δηλαδή οι χρήστες του διαδικτύου, μπορούν να την κατεβάσουν στον σκληρό τους δίσκο, να την εγγράψουν σε DVD, να την προβάλουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, να την προβάλλουν σε σχολεία και άλλα.

Δηλαδή η ταινία κυκλοφορεί ελεύθερα στο κοινό.

Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πωληθεί ή να βγάλει αυτός που την προβάλει κέρδος.

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα Καθημερινή προσέφερε με την αγορά της εφημερίδας και την ταινία σε DVD.

Επαναλαμβάνω, η ταινία ΔΕΝ πωλείται.

Όμως, η τιμή της εφημερίδας εκείνη την ημέρα δεν ήταν η ίδια με εκείνη που έχει σε καθημερινή βάση.

Είχε την ίδια τιμή που έχει όταν παρέχει μαζί με το φύλο της και μία ταινία με συγκεκριμένα δικαιώματα διανομής (Copyright) δηλαδή κοντά στα 4 ευρώ.

Με άλλα λόγια, η εφημερίδα έβγαλε κέρδος από την ελεύθερης διανομής ταινία κανονικότατα.

Αν επιβαρυνόταν εκείνη την ημέρα το φύλλο της εφημερίδας με 0.30 ή έστω με 0.50 ευρώ θα το καταλάβαινα διότι προστίθεται η επιβάρυνση της εγγραφής και αγοράς του καθεαυτού ψηφιακού δίσκου από την εταιρία εγγραφής DVD που συνεργάζεται η εφημερίδα.

Όμως εδώ τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι.
Όπως το βλέπω, η εφημερίδα παρέκαμψε τους όρους χρήσης και έβγαλε κανονικότατα κέρδος χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι (ούτε οι συντελεστές του Home).

Η κατάχρηση της ταινίας από την εφημερίδα με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό, είναι ακόμα χειρότερη από αν είχε η ταινία Copyright καθώς η εφημερίδα την χρησιμοποιούσε αυθαίρετα για να βγάλει κέρδος.

Στην ουσία, προσβάλλεται η δική μας – των χρηστών, καταναλωτών – νοημοσύνη ως προς τη χρήση άδειας CC.

Μπορώ να καταλάβω από κάποιον ένα και μόνο άνθρωπο που δεν έχει ιδέα από terms of use να κάνει μία τέτοια κατάχρηση, αλλά από μία εφημερίδα τέτοιου κύρους που υποτίθεται έχει στο επιτελείο της δικηγόρους για τέτοιες εργασίες όχι μόνο το θεωρώ κατάχρηση αλλά και παρανομία.

Παρανομία πάνω από όλα των δικαιωμάτων αλλά και της δεοντολογίας που φέρουν αυτά τα δικαιώματα.

Προσθήκη:
Σύμφωνα με το άρθρο της Wikipedia είναι αμφίβολο αν η ταινία χρησιμοποιεί τις άδειες χρήσης Creative Commons.

Παρόλα αυτά τα δικαιώματα χρήσης της ταινίας περιλαμβάνουν την αντιγραφή, καταφόρτωση, εγγραφή σε DVD και ελεύθερη διανομή, δομές που παρέχει η άδεια CC.

Όμως δεν υπάρχει πουθενά αναφορά χρήσης της ταινίας για εμπορικούς σκοπούς, πράγμα που εφόσον δεν αναφέρεται δεν σημαίνει πως επιτρέπεται.

Ο δρόμος για τον Βαρνάβα

August31

Οι εικόνες τα λένε όλα. Υπέρτατη θλίψη, όπου και να κοιτάξεις όλα είναι μαύρα, καμμένα, γκρίζα γη.

Άνθρωπος: ο Δικτάτορας του Πλανήτη

August26
Δεν θα μονολογήσω για τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στις φωτιές, ούτε για την έλλειψη συντονισμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αυτά τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε τόσες φορές.
Θα θυμίσω το Μάρτιο του 2009, όταν οι δασοπυροσβέστες έκαναν πορείες στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας αύξηση προσωπικού και νέο εξοπλισμό (για να κάνουν πορεία προφανώς ζητήσανε καμιά 200ρια φορές πριν ευγενικά), το κράτος τους ξυλοφόρτωσε και τους έριξε χημικά ξαμολώντας τα ΜΑΤ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, άκουγα ζωντανά των πρόεδρο των δασοπυροσβεστών στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ να εκλιπαρεί να μην ρίχνουν χημικά οι αστυνομικοί αφού η διαμαρτυρία τους είναι ειρηνική.
Και απορώ, τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που έδωσαν εντολές να δείρουν τους πυροσβέστες στην πορεία που απεγκλώβισαν κόσμο στο Αίγιο, που πάλεψαν και κάηκαν στην Ηλεία, που πολεμούσαν στην Πάρνηθα και στην Εύβοια με τις φλόγες και τον αέρα;
Όχι απάνθρωποι. Υπάνθρωποι!
Τί είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που αφού έφαγαν ξύλο από το κράτος, πάλεψαν με τα πρωτόγονα μέσα που τους έδωσε η κυβέρνηση πριν από 20 χρόνια (και τα χειρίστης τεχνολογίας σκάφη Καναντέρ) να ξανασβήσουν τις φωτιές;
Όχι θύματα. Ήρωες!
Και έρχομαι στο θέμα μας.
Δεν περίμενα από την πολιτεία να παραιτηθεί σύσσωμη. Δεν περίμενα από την κυβέρνηση να κάνει απολογισμό των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων (είπαν για 150.000 στρέμματα όταν κάηκαν 360.000).
Όμως δεν περίμενα από κανένα κανάλι να μην αναδείξει πρωτίστως την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα καμμένα ζώα, τα δέντρα που σιγοκαίγονται ακόμα και τώρα.
Καμία αναφορά για τα ζώα. Ποιος θεός μας έχρισε δικτάτορες του πλανήτη μας; Από πότε έχουμε πάψει να συνυπάρχουμε και να αλληλεξαρτιόμαστε από τα ζώα, τα φυτά;
Κανείς δεν έδειξε τις καμμένες χελώνες και τις αλεπούδες που πέθαναν από ασφυξία, ζώα υπό εξαφάνιση.
Και ο πολίτης, αχ ο πολίτης. Έχει ξεχάσει τα καμμένα ελάφια και τους λαγούς της Πάρνηθας. Έχει ξεχάσει τα καμμένα πουλιά και τα έλατα που δεν θα ξαναφυτρώσουν. Ξέχασε τόσο γρήγορα που ξαναψήφισε τους ίδιους που τα άφησαν να καούν. Ξέχασε και την ταυτότητά του σε αυτό το σύμπαν.
Δεν έχω την ανάγκη να τρέξω σε πορείες για να εκτονωθώ φωνάζοντας συνθήματα. Δεν θέλω να φορέσω μαύρα για να διαμαρτυρηθώ. Θέλω οι ένοχοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, οι δήμαρχοι που αφήσαν τις δεξαμενές άδειες και γεμίζουν τις κοιλιές τους με τα αποφάγια των κατασκευαστικών εταιριών, το κράτος που δέρνει τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες και αφήνει τη γη του να καίγεται, η αστυνομία που «κρύβει» ενόχους και ξυλοφορτώνει ήρωες, να δικαστούν, να φυλακιστούν.
Έχω σιχαθεί να ζω σε μία χώρα που το κράτος δεν σέβεται τον πολίτη της, που αναπαραγάγει νοσηρά τις ίδιες γελοίες δικαιολογίες (περί ασύμερτης απειλής και τρομοκρατών κουκουναριών).

thefire

Δεν θα μονολογήσω για τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στις φωτιές, ούτε για την έλλειψη συντονισμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αυτά τα έχουμε ξαναπεί άλλωστε τόσες φορές.

Θα θυμίσω το Μάρτιο του 2009, όταν οι δασοπυροσβέστες έκαναν πορείες στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας αύξηση προσωπικού και νέο εξοπλισμό (για να κάνουν πορεία προφανώς ζητήσανε καμιά 200ρια φορές πριν ευγενικά), το κράτος τους ξυλοφόρτωσε και τους έριξε χημικά ξαμολώντας τα ΜΑΤ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, άκουγα ζωντανά των πρόεδρο των δασοπυροσβεστών στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ να εκλιπαρεί να μην ρίχνουν χημικά οι αστυνομικοί αφού η διαμαρτυρία τους είναι ειρηνική.

Και απορώ, τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που έδωσαν εντολές να δείρουν τους πυροσβέστες στην πορεία που απεγκλώβισαν κόσμο στο Αίγιο, που πάλεψαν και κάηκαν στην Ηλεία, που πολεμούσαν στην Πάρνηθα και στην Εύβοια με τις φλόγες και τον αέρα;

Όχι απάνθρωποι. Υπάνθρωποι!

Τί είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που αφού έφαγαν ξύλο από το κράτος, πάλεψαν με τα πρωτόγονα μέσα που τους έδωσε η κυβέρνηση πριν από 20 χρόνια (και τα χειρίστης τεχνολογίας σκάφη Καναντέρ) να ξανασβήσουν τις φωτιές;

Όχι θύματα. Ήρωες!

Και έρχομαι στο θέμα μας.

Δεν περίμενα από την πολιτεία να παραιτηθεί σύσσωμη. Δεν περίμενα από την κυβέρνηση να κάνει απολογισμό των κατεστραμμένων δασικών εκτάσεων (είπαν για 150.000 στρέμματα όταν κάηκαν 360.000).

Όμως δεν περίμενα από κανένα κανάλι να μην αναδείξει πρωτίστως την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα καμμένα ζώα, τα δέντρα που σιγοκαίγονται ακόμα και τώρα.

Καμία αναφορά για τα ζώα. Ποιος θεός μας έχρισε δικτάτορες του πλανήτη μας; Από πότε έχουμε πάψει να συνυπάρχουμε και να αλληλεξαρτιόμαστε από τα ζώα, τα φυτά;

Κανείς δεν έδειξε τις καμμένες χελώνες και τις αλεπούδες που πέθαναν από ασφυξία, ζώα υπό εξαφάνιση.

Και ο πολίτης, αχ ο πολίτης. Έχει ξεχάσει τα καμμένα ελάφια και τους λαγούς της Πάρνηθας. Έχει ξεχάσει τα καμμένα πουλιά και τα έλατα που δεν θα ξαναφυτρώσουν. Ξέχασε τόσο γρήγορα που ξαναψήφισε τους ίδιους που τα άφησαν να καούν. Ξέχασε και την ταυτότητά του σε αυτό το σύμπαν.

Δεν έχω την ανάγκη να τρέξω σε πορείες για να εκτονωθώ φωνάζοντας συνθήματα. Δεν θέλω να φορέσω μαύρα για να διαμαρτυρηθώ. Θέλω οι ένοχοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, οι δήμαρχοι που αφήσαν τις δεξαμενές άδειες και γεμίζουν τις κοιλιές τους με τα αποφάγια των κατασκευαστικών εταιριών, το κράτος που δέρνει τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες και αφήνει τη γη του να καίγεται, η αστυνομία που «κρύβει» ενόχους και ξυλοφορτώνει ήρωες, να δικαστούν, να φυλακιστούν.

Έχω σιχαθεί να ζω σε μία χώρα που το κράτος δεν σέβεται τον πολίτη της, που αναπαραγάγει νοσηρά τις ίδιες γελοίες δικαιολογίες (περί ασύμερτης απειλής και τρομοκρατών κουκουναριών).

Λυπάμαι αγαπητοί συνάνθρωποι, δεν θα συμμετέχω στην σιωπηλή διαμαρτυρία σας, διότι δεν ξέχασα τα ελάφια της Πάρνηθας ούτε τα δάση της Εύβοιας. Διότι θα διαμαρτύρομαι φωναχτά όλο το χρόνο και όχι για μία μέρα. Διότι με θλίβει πλέον το παρόν και το μέλλον μας. Διότι για τις εικόνες που μου δάνεισε ο Στράτος να τις προσθέσω σε αυτό το άρθρο δεν θέλω να σωπάσω. Θέλω να φωνάζω!

« Older Entries

ΑΡΧΕΙΟ

Ship to Gaza

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr