Browsing Internet

Περί blogs, ανωνυμίας και δεοντολογιών

August6

Συζητήσεις, επί συζητήσεων λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο περί ανωνυμίας των bloggers, περί άρσης αυτής, περί ειδησεογραφικής ασυδοσίας στα blogs.

Δεν γίνεται να μην κάνω τον συνειρμό πως ο επίκαιρος λόγος των συζητήσεων περί άρσης του απορρήτου των bloggers συνέβη μετά την πολυσέλιδη προκήρυξη της “τρομοκρατικής” οργάνωσης: Σέχτα των Επαναστατών που κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα υπερασπίζοντάς το.

Πολύ φοβάμαι πως η έναρξη της κουβέντας ξεκινάει από εκεί.

Όμως παράγονται ερωτήματα βάση όλων αυτών των συζητήσεων.

Ο “Γ” με ρώτησε:

«Αναρωτήθηκε κανένας γιατί διεθνώς αναπτύχθηκε η ψηφιακή „δημοσιογραφία” μέσω των blogs και δη με ψευδώνυμο;

Μήπως η κάθε οργανωμένη πολιτεία επιχειρεί με κάθε μέσο την καταστολή ή την εξαφάνιση κάθε υγιούς αλλά αυστηρής κριτικής στην εξουσία και στα κατεστημένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα;»

Πως προκύπτει η δημοσιογραφία των πολιτών μέσα από τα blogs;

Μα προφανώς όχι τόσο από την ελλειπή ενημέρωση από τα συμβατικά/αναλογικά μέσα – όπως τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες – όσο από τη μονοδιάστατη, την στοχευμένη, τη μερική, την κακή δημοσιογραφία, την εσκεμμένα ανύπαρκτη ενημέρωση.

Η “εσκεμμένα ανύπαρκτη” είναι εκείνη που ορίζει το κατεστημένο, τον τρόπο σκέψης των πολιτών.

Ναι ορίζει και καθορίζει.

Ορίζει το πως αντιλαμβάνεται ο πολίτης τι είναι κακό, τι είναι άδικο, τι είναι σκανδαλώδες…

Αποκρύπτει τις “άλλες” πτυχές, την άλλη όψη του νομίσματος, διότι εξυπηρετεί, υπηρετεί – πολλές φορές με “γενναίες πληρωμές”.

Και παραπληροφορεί, μεταλλάσσει όρους, έννοιες για να γίνουν ευκολοχώνευτες στον τηλεθεατή.

Στην ουσία το φαί και τη σόδα του θεατή την παρέχουν τα ίδια τα μίντια.

Είναι εύκολο, σου το λένε, το πιστεύεις, το διαδίδεις, το αναμεταδίδεις, βάζεις και λίγη σάλτσα να δώσεις τη δική σου άποψη.

Και έρχονται τα blogs.

Όπως και στην κοινωνία μας, έτσι και στη bloggόσφαιρα υπάρχουν οι κίτρινοι, οι προβοκάτορες, οι politically correct, οι πρωτοπόροι, οι εκμεταλλευτές, τα λαμπρά μυαλά, οι ακτιβιστές, οι μεγαλομανείς, οι συντηρητικοί κ.λ.π.

Όμως αναπτύσσεται μέσα από τα blogs και η ψηφιακή δημοσιογραφία, είτε άτυπα – ανώνυμα ή επώνυμα, είτε με κίτρινες απολήξεις, είτε με διάθεση ακτιβισμού, προσφοράς και δράσης.

Η προσφορά λοιπόν, στην ηλεκτρονική ανώνυμη ή επώνυμη δημοσιογραφία των πολιτών είναι εκείνη που “ενοχλεί”.

Ενοχλεί που ο θεατής/χρήστης του διαδικτύου/τέως τηλεθεατής μπορεί να συμμετέχει;

Ναι, να συμμετέχει στην ενημέρωση είτε με σχόλια, είτε ανοίγοντας ένα δικό του blog.

Και υπάρχει πληθώρα από blogs!

Blogs που οι διαχειριστές τους γράφουν ποίηση, το χρησιμοποιούν ως ημερολόγιο, συγγράφουν ομαδικά πολιτικοκοινωνικές απόψεις, σχολιάζουν την επικαιρότητα, γράφουν συνταγές, παράγουν κοινωνικές δράσεις, αναδεικνύουν θέματα που τα αναλογικά μέσα ενημέρωσης δεν τα αναφέρουν, παράγουν λύσεις σε προβλήματα, αναδεικνύονται άνθρωποι με ιδέες για τον πολιτισμό, την τέχνη, τη μουσική, την πολιτική (αναφέρομαι στα “καλά” blogs, τα περισσότερα δηλαδή και όχι τα 5-10 κίτρινα).

Ό,τι δηλαδή δεν θα μπορούσε να συμβεί – διότι συμβαίνει ελεγχόμενα και συνήθως επί πληρωμή – στο μαζικό εργαλείο ενημέρωσης την τηλεόραση.

Μέσα από τα blogs αναδείχτηκαν σοβαρά θέματα όπως η δολοφονική επίθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η πάλη του Θοδωρή Τενέζου με τα καρτέλ χάλυβα, οι άδικες φυλακίσεις των Ηλιόπουλου και Μάριου Ζ, η Αμαλία Καλυβίνου με την μάχη της με τον καρκίνο και τα ιατρικά φακελάκια, η Κατερίνα Γκουλιώνη με τις καταγγελίες της για τα βασανιστήρια που γίνονται στις φυλακές της Θήβας, οι αστυνομικές αυθαιρεσίες στις πανελλαδικές διαμαρτυρίες – βλέπε Γλέζος – οι βασανισμοί και οι θανατώσεις ζώων με απαγχονισμό στην Κρήτη και άλλα πολλά.

Όλα αυτά δεν θα γίνονταν αν δεν είχαμε δημοκρατία, αν στο Σύνταγμά μας δεν υπήρχε το άρθρο 14 περί Ελευθερίας του Λόγου.

Όλα αυτά γίνονται ελεύθερα, αδέσμευτα.

Γι αυτό υπάρχουν, διότι είναι αδέσμευτα.

Η ύπαρξή τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν οι επόμενες γενιές, αν όχι αυτές που δεν αλλάζουν μυαλά, κριτική σκέψη.

Αυτή η σκέψη είναι που δεν μπορεί να καθοδηγηθεί, μόνο να επηρεαστεί.

Η σκέψη του “αν όμως” και του “μήπως” και του “γιατί και πως” είναι εκείνη που τρομάζει… τρομάζει το σύστημα.

Το σύστημα θέλει να συντηρεί στοιχεία εκτόνωσης – βλέπε τις διαμαρτυρίες.

Αλλά με μέτρο.

Με ένα μέτρο που κανένας νόμος, ή Σύνταγμα δεν το ορίζει.

Το μέτρο λέγεται άρση της ανωνυμίας των bloggers, ίσως και να λέγεται κώδικας δεοντολογίας.

Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης όπως ορίζεται από το Σύνταγμα παραπέμπει στην ελεύθερη δημοσιογραφία στους νόμους που την ορίζουν.

Δηλαδή σε νόμο αλληλένδετο με το Σύνταγμα που αφορά την ελευθερία του λόγου.

Όμως… υπάρχει αυτό το “όμως”, συμπληρωματικά υπάρχει και ένας κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας μεγάλης σημασίας που ελάχιστοι δημοσιογράφοι (συνήθως αυτοί που δεν εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια) τον ακολουθούν.

Και επειδή είναι κώδικας και δεν είναι νόμος – αν ήταν νόμος θα υπήρχε μέτρο στην ελευθερία της έκφρασης ακυρώνοντας αυτόματα τη δημοκρατία την ίδια – δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθείται.

Έτσι λοιπόν, εφόσον δεν είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ, είμαι ανώνυμος/η ή όχι, είμαι πολίτης και θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου, τις αγωνίες μου, θέλω να συζητήσω τις ιδέες μου – διότι περισσότερα μυαλά είναι καλύτερα από ένα και “κλειδωμένο” – δεν πληρώνομαι για να γράφω, προς τι οι κώδικες;

Επειδή τα γράφω κάπου πρέπει να έχω και κώδικα;

Δεν επηρεάζω την κοινή γνώμη ακόμα και αν μοιραστώ τις απόψεις μου στο καφενείο;

Θέλει κώδικες δεοντολογίας και εκεί;

Το μέσο πρέπει να έχει μέτρο (η γραφή στο διαδίκτυο) ή εκείνος που διαδίδει την άποψη;

Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν αν υπήρχαν έστω οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, περί καλής δημοσιογραφίας, περί ενημέρωσης βασισμένη στον δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας που τόσο ξεκάθαρα και ωραία έχει συγγράψει η ΕΣΗΕΑ.

Η ανωνυμία διαφυλάσσεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η άρση της ανωνυμίας προβλέπεται από τους υπάρχοντες νόμους που αφορούν τις νομικές διαδικασίες υποθέσεων για ποινικά αδικήματα.

Οποιαδήποτε κίνηση από μέρους της πολιτείας να ζητήσει μαζικά άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο ακυρώνει την Α.Π.Π.Δ. που μεταφράζεται αντίστοιχα σε διασυρμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Όμως η δική μου ερώτηση που θέτω ως θέμα για συζήτηση είναι η εξής:

Γιατί υπάρχει το δικαίωμα στην ανωνυμία;

Γιατί πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από ένα όνομα δικής μας επιλογής;

Να κρυβόμαστε λέω…

Food for thought…

Καλή σας μέρα και καλές διακοπές :)

Ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ

October1

deb8

Από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αύριο, θα μπορέσετε αν υποβάλλετε ερωτήσεις στον κ. Γιάννη Δραγασάκη σε αυτό το post ή στο twitter με hash tag #askSyriza

Οι ερωτήσεις των δικτυακών πολιτών θα απαντηθούν αύριο ζωντανά στο Hotel Athens Imperial με την πρωτοβουλία του deb8.gr

Όπως λέμε… Οξύ (Aka Acid)

October15

Αγαπητοί μου φίλοι! Ναι! Τζάμπα γραμματοσειρές!

Τέλος πλέον οι πολυδάπανες αγορές γραμματοσειρών!

Τέλος οι trial χρήσεις των ελληνικών γραμματοσειρών!

Τώρα το Aka-Acid σας δίνει δωρεάν ελληνικότατες γραμματοσειρές διότι κουράστηκε να βλέπει το μονοπώλιο των εταιριών που κερδίζουν ασύστολα!

Στο κάτω – κάτω το Aka-Acid απλώς μετατρέπει τις λατινικές γραμματοσειρές που δίδονται δωρεάν στο διαδίκτυο σε ελληνικές.

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε μία νέα ενότητα στην οποία μπορείτε να κατεβάσετε γραμματοσειρές γραμμένες με το χέρι!

Θα με ρωτήσετε: και από πού βγάζεις χρήματα;

Υπάρχει κάποιο κόλπο;
Όχι δεν κερδίζω τίποτα από την όλη ιστορία ούτε υπάρχει κάποιο κόλπο. Είναι μία προσωπική κόντρα απέναντι στα πάντα που εμπορευματοποιούνται.

Ένα πράγμα μόνο ζητώ… τα σχόλιά σας στο cyberella στο aka-acid τελεία com για να καταφέρει και αυτή η cyberella να καλυτερέψει το “προϊόν”.

Ευχαριστώ τον Αρκούδο που μπήκε στον κόπο να γράψει τόσο καλά πράγματα για το Aka – Acid

XBOX360, Wii ή PS3; Τί προσφέρουν ιντερνετικά;

March17

Αγαπητοί φίλοι,
Από το 2000 υπάρχει στο διαδίκτυο το “θρυλικό” site Console-GameZ και τόσα χρόνια μέχρι πρότινος είχα μία dialup σύνδεση (ψιλοελεεινή) από την οποία το μόνο κέρδος που είχα ήταν να βλέπω τα Spam e-mail να έρχονται σωρηδόν στο mailbox μου.
Πριν από λίγες μέρες ήρθε η ADSL σύνδεση στον οίκο Cyberella και άλλαξε όλα τα δεδομένα.
Και ερχόμαστε στο προκείμενο:
Όλες οι κονσόλες νέας γενιάς έχουν την δυνατότητα ενσύρματης ή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο και η κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά προσφέροντας ξεχωριστές ιντερνετικές εμπειρίες.

Το XBOX 360 έχει την δυνατότητα σύνδεσης μέσω του δικτύου της Microsoft που ονομάζεται XBOX Live το οποίο παρέχει μία κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους δικτυακά, να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ρεκόρ τους στο message board και να μπορούν να καταφορτώσουν εικόνες, ταινίες, μουσική και update παιχνιδιών.

Το καλό: Μπορείτε να παίζετε σε multiplay mode με τον φίλο σας ή με αγνώστους μέχρι τελικής πτώσεως. Μπορείτε να μιλάτε και να παίζετε με τον φίλο σας μέσω του ακουστικού – μικροφώνου που παρέχει το XBOX 360 με την αγορά του ολοκληρωμένου πακέτου. Οι online αγορές είναι άλλη μία υπηρεσία που παρέχει η Microsoft μέσω του XBOX 360 Marketplace.

Το κακό: Δεν υπάρχει κάποιο κοινοτικό κέντρο (community center) στο οποίο οι έλληνες gamer μπορούν επιλέξουν τον φίλο τους για να παίξουν online. Η Microsoft Hellas δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα (και φαίνεται πως ούτε και πρόκειται). Άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι πως έναν μήνα μετά την έναρξη εγγραφής στο XBOX Live, δεν θα έχετε την δυνατότητα να παίζετε σε multiplay mode με τους φίλους σας ούτε να κατεβάσετε τα νεότερα βίντεο και updates που παρέχονται από το δίκτυο εκτός και αν πληρώσετε $6 συνδρομή. Το ποσό είναι ευτελές αλλά γιατί πρέπει να πληρώνει ο χρήστης για να του παρέχεται η υπηρεσία multiplay; Τέλος στην περίπτωση που έχετε ασύρματη σύνδεση με rooter θα πρέπει αναγκαστικά να αγοράσετε το wifi receiver του οποίου η τιμή φτάνει στα 80 ευρώ.

Με την έναρξη των πωλήσεων της νέας κονσόλας της Nintendo με το όνομα Wii (προφέρεται: ουιι) τα ράφια των καταστημάτων άδειαζαν σε χρόνο d/t. Μετά τα Χριστούγεννα δεν μπορούσες να βρεις ούτε χειριστήριο στις αποθήκες των καταστημάτων. Η καινοτομία της Nintendo κέρδισε όχι μόνο το ιαπωνικό κοινό που πλέον σνομπάρει επιδεικτικά τα προϊόντα της Sony αλλά και το ευρωπαϊκό αποδεικνύοντας πως με την έναρξη των πωλήσεων της κονσόλας έφυγαν από τα ράφια πάνω από 1.000.000 wii σε σχέση με τα 360 και τα PS3 που πουλήθηκαν περίπου 600.000.
Η Nintendo, εισήγαγε στην δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο με το λογισμικό Wii Connect24 με σκοπό την κοινωνικοποίηση και την σύσφιξη των φιλικών σχέσεων.

Το καλό: Το Wii Connect24 προσφέρει update της κονσόλας σας μέσω του ελληνικού κέντρου μεταφοράς δεδομένων το οποίο σχεδίασε η Nortek, κανάλι στο οποίο παρακολουθείτε τις ειδησιογραφικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη και κανάλι καιρού και θερμοκρασιών. Ακόμα παρέχεται η υπηρεσία online αγορών με την οποία μπορείτε να αγοράσετε καταφορτώνοντας λογισμικό (το οποίο συνήθως προσφέρεται δωρεάν), παιχνίδια και updates. Καταφορτώνοντας τον Trial Opera Browser μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε όλους τους ιντερνετικούς τόπους! Τέλος με το “Everybody Vote” ψηφίζετε σε polls και δίνετε και προγνωστικά των απαντήσεων.
Το κακό: Ακόμα η Nintendo δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την δυνατότητα multiplay μέσω internet στο Wii. Φήμες λένε πως σύντομα θα δημιουργηθεί και αυτή η υπηρεσία την οποία θα υποστηρίζει η Nintendo σε συνεργασία με τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε τίτλο!

Το PS3 έρχεται στα καταστήματα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η Sony αύξησε στην τιμή πώλησης της κονσόλας σε σχέση με την Αμερική κατά 60 ευρώ. Δηλαδή θα πωλείται 660 ευρώπουλα! Όμως παρότι δεν προβλέπεται μαζική εξαφάνιση από τα ράφια των καταστημάτων (όπως έγινε με το Wii) το PS3 δείχνει να είναι η φοβερότερη κονσόλα της τελευταίας δεκαετίας! Με Blue Ray DVD player, blue tooth receiver, SixAxis χειριστήριο και την υπηρεσία PS3 Network.
Το καλό: Θα μπορείτε να καταφορτώνετε παιχνίδια για PSone και PS2 με χρέωση από $5 – $15. Θα έχετε δωρεάν την δυνατότητα multiplay. Επίσης λέγεται πως θα υπάρξει και συν-λειτουργία με κονσόλες της Sega και το Nintendo Virtual Console.
Το κακό: Δεν πιστεύουμε τίποτα να πρώτα δεν το δούμε με τα μάτια μας!

Τρεις κονσόλες 3 υπερμηχανήματα! Το κάθε ένα είναι μοναδικό και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στο gameplay. Από πλευράς δικτυακής σύνδεσης ποιό σας πάει καλύτερα;

Υ.Γ.: Ας μην ξεχνάμε πως το ΧΒΟΧ 360 κοστίζει 400 ευρώ, το Wii 250 ευρώ και ο PS3 660 ευρώ. Και οι τιμές είναι σημαντικές διότι δεν είμαστε όλοι μπρούκλιδες…
n>

posted under Internet | No Comments »

ΑΡΧΕΙΟ

Ship to Gaza

Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr